“Tojota” ponovo postala najveći prodavac kola na svijetu

Dodajte komentar

Japanska Tojota, najveći proizvođač automobila od 2008. do 2010, prodala je najviše vozila i kamiona na svijetu u prva tri mjeseca ove godine.

Time je pokazala da je oporavila proizvodnju izgubljenu u katastrofalnom zemljotresu prošlog marta i poslije skoka globalne tražnje za novim kolima.

Potpuno je neizvjesno kakav će biti poredak na listi najvećih autokompanija na svijetu do kraja godine, u “mrtvoj” trci u kojoj se pored Tojote, nalaze i Dženeral motors (GM) i Folksvagen (VW), smatraju stručnjaci.
Prodaja modela Tojote, njenih robnih marki “Leksus”, “Scion”, “Hino” i “Dajhatsu”, porasla je 18 procena u prvom tromjesečju 2012, na 2,49 miliona, saopštila je uprava kompanije na berzi u Njujorku.

Profit Tojote od januara do marta je porastao za više od četiri puta na 121 milijardi jena (1,5 milijadi dolara) u odnosu na prošlu godinu.

Profit kompanije u fiskalnoj godini koja se završava u martu, međutim, pao je na 283,6 milijardi jena (3,5 milijardi dolara), u odnosu na 408 milijardi jena u prethodnoj fiskalnoj godini, zbog prekida proizvodnje i lanca snabdijevanja dijelovima poslije zemljotresa tokom 2011.

Siguran znak oporavka kompanije jeste procjena Tojote da će u ovoj godini skočiti na 760 milijardi jena (9,5 milijardi dolara) u fiskalnoj godini do marta 2013, ocijenjuju analitičari.

capital.ba

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *