Šta je zajedničko super-šefovima?

Nije jednostavno biti izvrstan šef. Ali svi oni koji to jesu imaju barem pet zajedničkih ubjeđenja.

Izvrsni šefovi gledaju na posao kao na nešto što bi samo po sebi trebalo da bude užitak i prema tome vjeruju da je najvažniji posao menadžera, koliko je to moguće, da postave ljude na ona mjesta na kojima će biti istinski zadovoljni.

1) Posao je ekosistem, a ne bojno polje

Prosječni šefovi poslovanje vide kao konflikt među kompanijama, sektorima ili timovima.

Oni okupljaju velike armije kojima zapovjedaju, demoniziraju konkurente kao neprijatelje i ponašaju se prema klijentima kao prema teritoriji koji treba osvojiti. Izvrsni šefovi vide poslovanje kao simbiozu u kojoj firma sa najviše različitosti ima najviše vjerovatnoće za opstanak i napredak.

2) Firma je zajednica, a ne mašina

Prosječni šefovi smatraju da je njihova firma mašina, a zaposleni zupčanici. Oni stvaraju krute strukture sa krutim pravilima i onda pokušavaju da održe kontrolu pomoću poluga i upravljanja. Izvrsni šefovi vide svoju firmu kao kolekciju individualnih nadanja i snova, koje spaja zajednički viši cilj.

3) Upravljanje je usluga, a ne kontrola

Prosječni šefovi žele da zaposleni rade tačno ono što im je rečeno. Oni su prije-svjesni svega što miriše na neposlušnost i stvaraju okruženja gdje je svaka individualna inicijativa ugušena zbog toga što se uvijek čeka ‘šta će šef reći’. Natprosječni šefovi daju uopšteni smjer i potom se posvećuju prikupljanju resursa koji su njihovim zaposlenima potrebni da obave posao.

4) Moji zaposleni su moje kolege, ne moja djeca

Prosječni šefovi zaposlene vide kao inferiorna, nezrela bića kojima se jednostavno ne može vjerovati ako nisu pod nadzorom.
Izvrsni šefovi se odnose prema svakom zaposlenom kao da je on ili ona najvažnija osoba u firmi. Izvrsnost se očekuje svuda, od proizvodne hale do upravnog odbora. Kao rezultat toga, zaposleni na svim nivoima svoju sudbinu uzimaju u sopstvene ruke.

5) Motivacija dolazi iz vizije, ne iz straha

Prosječni šefovi vide strah – od otkaza, od gubitka povlastica – kao ključni način za motivisanje ljudi.

Sjajni šefovi inspirišu ljude da vide bolju budućnost i kako će oni sami biti dio nje. Kao rezultat toga, zaposleni rade više zato što vjeruju u ciljeve organizacije, uživaju u onome što rade i znaju da će i sami imati udio u nagradama, prenose agencije.

izvor: capital.ba

Check Also

Majkrosoft pokrenuo besplatnu obuku za sticanje 10 digitalnih vještina

Pandemija korona virusa imala je veliki uticaj na svjetsku ekonomiju. Konkretno na tržištu rada je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *