Soni i Panasonik u velikim gubicima

Dodajte komentar

Vrijednost japanskih proizvođača elektronskih aparata “Soni” i “Panasonik” opala je na najniže nivoe za tri decenije.

Vrijednost “Sonija”, trećeg po veličini proizvodjača TV aparata na svijetu, potonula je 10. maja na najniži nivo od avgusta 1980, jer je na zaključenju berze u Tokiju ta kompanija vrijedila 17,5 milijardi dolara, u poređenju sa više od 100 milijardi dolara u 2000.

“Panasonik”, najveći svjetski proizvođač plazma televizora, skliznuo je na najnižu vrijednost od januara 1978, pokazali su podaci njujorške agencije ekonomskih informacija Blumberg.

Pad vrijednosti tih kompanija je posljedica nastavljanja gubitaka u njihovim poslovima sa proizvodnjom televizora i sumnje investitora u nihov povratak profitabilnosti u ovoj godini.

“Soni” i “Panasonik” su bez hit proizvoda, poput kompakt-disk plejera iz 1980-ih, ustupili primat južnokorejskim kompanijama “Samsung” i LG u sektoru televizora i američkom “Eplu” u proizvodnji ajpoda.

“Panasonik”, koji je ukinuo oko 17.000 radnih mjesta poslije prošlogodišnjeg rekordnog gubitka od 772 milijarde jena (9,7 milijardi dolara), saopštio je kako očekuje neto profit od 50 milijardi jena u fiskalnoj godini koja se završava 31. marta 2013, daleko manje od 106 milijardi jena, koliko očekuju analitičari.

Prema prognozi “Panasonika”, sa sjedištem u Osaki, prodaja njegovih televizora će ove godine opasti za 11 odsto, na 15,5 miliona.

“Soni”, sa sjedištem u Tokiju, ukinuo je 10.000 radnih mjesta, ili oko šest odsto ukupnog broja zaposlenih, u okviru programa restrukturisanja.

Svjetska prodaja televizora je tokom 2011. opala 0,3 odsto, na 247,7 miliona jedinica, prvo smanjenje za šest godina, kao posljedica prevelikih zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi i okončanja subvencija japanske vlade za kupovinu tih aparata.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *