KHOV donio niz nacrta za investicione fondove

Dodajte komentar

Komisija za hartije od vrijednosti donijela je niz nacrta pravila koji se tiču sadržine i objavljivanja izvještaja o poslovanju investicionih fondova kao i društva za upravljanje. Na sjednici održanoj u petak komisija je donijela i nacrt pravila o utvrđivanju bližih uslova za sticanje zvanja investicionog menadžera investicionog fonda.

Na sve nacrte pravila zainteresovani mogu davati primjedbe, predloge i sugestije u roku od petnaest dana, a nacrtom pravila o sadržini i objavljivanju izvještaja o poslovanju investicionih fondova propisuju se sadržaj, način i rokovi podnošenja i objavljivanja godišnjeg i mjesečnog izvještaja.
– Uz mjesečni izvještaj investicionog fonda za ulaganje početnog kapitala društvo za upravljanje dostavlja informacije i podatke o razvoju društava u kojima su investirana sredstva, s tim što se, u slučaju prodaje hartija od vrijednosti iz portfelja fonda, obavezno navodi iznos gubitka ili dobitka po svakoj investiciji – navodi se u nacrtu pravila.
KHOV, kako se dodaje, ne usvaja godišnje i mjesečne izvještaje investicionog fonda i ne odgovara za tačnost i istinitost podataka, već utvrđuje da li je sadržina izvještaja i njihovo dostavljanje u skladu sa Zakonom o investicionim fondovima. Društvo za upravljanje dužno je godišnji izvještaj dostaviti komisiji najkasnije četiri mjeseca po završetku poslovne godine.
Uz godišnji izvještaj društvo za upravljanje dostavlja bilans stanja, uspjeha i novčanih tokova, kao i dodatna obrazloženja. U nacrtu pravila o utvrđivanju bližih uslova za sticanje zvanja investicionog menadžera investicionog fonda navodi se da KHOV organizuje i sprovodi obuku i ispite za sticanje tog zvanja.
Predsjednik KHOV-a je Zoran Đikanović.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *