Katnić: OTP banka neće aktivirati garanciju za KAP

Ministar finansija Milorad Katnić kazao je da mađarska OTP banka neće aktivirati garanciju za KAP, jer bi to ugrozilo državni budžet.

“Pregovaramo ili da preuzmemo dug ili da od njih uzmemo novac da platimo obaveze”, kazao je Katnić na sjednici Odbor za ekonomiju, budžet i finansije gdje je glasovnima vladajuće koalizije usvojio je rebalans budžeta za 2012. koji je projektovan na 1.408 milijarde eura dok je opozicija bila protiv.

Garancije države prema OTP banci iznose 42 miliona eura bez kamata.

“OTP je opterećena problemima u poslovanju u Crnoj Gori i to se mora imati u vidu, a ministarstvo finansija neće se miješati u odluke sudova”, kazao je Katnić odgovarajući na pitanje da li OTP banka traži da se uvede stečaj u kompaniju Vektra u zamjenu da ne aktivira garancije.

Prema ugovorenom kreditu KAP je u narednih nekoliko godina trebalo da vrati OTP-u nešto manje od 50 miliona eura sa kamatama, a krajem aprila dospjelo je na naplatu 16,3 miliona.

Aluminijumska kompanija više od godinu ne izmiruje u potpunosti preuzete kreditne obaveze prema OTP-u zbog čega je u više navrata prijetilo aktiviranje datih državnih garancija.

izvor: vijesti.me

Check Also

MK Grupa Miodraga Kostića kupila 12,1 odsto akcija Budvanske Rivijere

Članice sistema MK Group su danas na Montenegro berzi kupile 12,1% akcija HG Budvanska rivijera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *