Devizne rezerve NBS-a 10,4 milijarde eura

Dodajte komentar

Devizne rezerve Narodne banke Srbije bile su 10 milijardi i 387 miliona evra na kraju aprila, 686 miliona evra manje nego na kraju marta, objavio je NBS.

U aprilu je najveći odliv iz deviznih rezervi bio po osnovu povlačenja obavezne devizne rezerve banaka, 469,8 miliona evra.

Na povlačenje obavezne devizne rezerve banaka, ističe se, u najvećoj mjeri je uticala izmjena regulative NBS-a kojom je smanjena stopa po kojoj banke obračunavaju obaveznu deviznu rezervu, pri čemu je istovremeno povećan dio koji banke izdvajaju u dinarima. Dodaje se da su, pored toga, banke početkom aprila povukle višak izdvojene obavezne devizne rezerve koji su krajem marta dobrovoljno izdvojile u većem iznosu od propisanog nivoa obavezne devizne rezerve.

Ostali odlivi iz deviznih rezervi bili su zbog intervencija na međubankarskom deviznom tržištu, 210 miliona evra, i izmirivanja obaveza prema inokreditorima, 66,6 miliona evra.

Prilivi u devizne rezerve tokom aprila bili su po osnovu korišćenja kredita i donacija 58 miliona evra.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i za sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda, na kraju aprila bile su 5,9 milijardi evra. Devizne rezerve NBS-a obezbijeđuju pokrivenost novčane mase od 421 odsto, kratkoročnog duga 1.796 odsto i istovremeno pokrivaju više od sedam mjeseci uvoza robe i usluga.

Emg.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *