Centralna banka usred krize zaradila 4,82 miliona eura

Dodajte komentar

Centralna banka Crne Gore (CBCG) ostvarila je u 2011. godini neto dobit od 4,82 miliona eura, što je za oko 3,8 miliona eura više nego u uporednom godišnjem periodu.

To je pokazao finansijski izvještaj CBCG za 2011. godinu koji je sa izvještajem nezavisnog revizora poslanicima dostavljen na upoznavanje, a u koji “Vijesti” imaju uvid.

Poslanicima je dostavljen i godišnji izvještaj o radu CBCG za istu godinu koji će razmatrati u drugoj polovini maja.

CBCG, kojom rukovodi guverner Radoje Žugić, na rashodnoj strani ostvarila je značajne uštede tokom prošle godine počevši od smanjenja naknada članovima Savjeta, zarada zaposlenih, službenog putovanja, stručnog usavršavanja zaposlenih, kancelarijskog materijala, energije, potrošnje goriva, telefona…

Ukupni rashodi CBCG bili su 11,9 miliona eura i manji su za 3,56 odsto u odnosu na uporedni godišnji period.

Troškovi manji za 8,46 odsto

Troškovi poslovanja, koji imaju najveće učešće u rashodima, bili su 8,93 miliona eura i manji su 8,46 odsto u odnosu na godinu ranije.

Od te sume troškovi zaposlenih bili su 5,95 miliona eura (5,57 odsto manji). Štednja na zaradama je počela od članova Savjeta kojima su naknade za članstvo u tom tijelu smanjene za 33 odsto, dok su plate zaposlenima smanjene za sedam odsto. Zbog mjera štednje odložena je i primjena Kolektivnim ugovorom utvrđenog prava na uvećanje zarada po osnovu stečenih akademskih zvanja, tako da po tom osnovu neće biti ni troškova u 2012. godini. Smanjene su i naknade po ugovorima o djelu sa 347.000 na 148.000 eura.

Administrativni troškovi (kancelarijski materijal, energija, komunalne usluge…) bili su 810.000 (28,93 odsto niži u odnosu na 2010. godinu), operativni troškovi ( održavanje sredstava i opreme, literatura, amortizacija, telekomunikacione usluge…) iznosili su 1,67 miliona (8,84 odsto manje u odnosu na 2010. godinu)…

Druga važna stavka u rashodima, finansijski rashodi bili su tri miliona eura i veći su u odnosu na 2010. godinu za 14,28 odsto. Tome su doprinijele obaveze koje je CBCG imala po osnovu kamata prema bankama, Fondu za zaštitu depozita i javnom sektoru koje su bile 1,31 milion eura, a koje su se uvećale za 73,9 odsto u odnosu na godinu ranije.

Prihodovano 16, 8 miliona eura

CBCG i na prihodnoj strani je zabilježila pozitivan rezultat. Prihodovano je 16,8 miliona eura, što je za 24,77 odsto više nego godinu ranije. Tom rezultatu je doprinijela isplata 4,2 miliona eura od Banke za međunarodne obračune (BIS) po osnovu potraživanja koji je stečen iz sucesije sa nekadašnjom Narodnom bankom Jugoslavije.

CBCG je po osnovu kamata (na kredite, hartije od vrijednosti depozite) koji su najvažnija stavka u finansijskim prihodima ostvarila 3,89 miliona eura, što je za 112,43 odsto više nego u 2010. godini. Pošto je promijenila strategiju investiranja novca međunarodnih rezervi, ostvarila je na godišnjem nivou za 71,92 odsto veći kamatonosni prihod od ulaganja u hartije od vrijednosti (ukupni prihod 1,41 milion eura). I prihodi od kamata po osnovu plasmana u depozite koji su bili 2,47 odsto veći su za 70,5 odsto u odnosu na 2010. godinu, a tom rezultatu je doprinio rast kamatne stope na međunarodnom finansijskom tržištu.

Na prihodnoj strani bilo je manje novca po osnovu naknade za usluge platnog prometa gdje je ostvareno 36 miliona eura, što je za 4,3 odsto manje u odnosu na ostvarenje u 2010. godini. Smanjenje je posljedica manjeg obima realizovanog platnog prometa na nivou države zbog smanjenog oblika poslovanja, uticaja recesivnih faktora na privredu i stanovništvo usljed krize.

Revizorska kuća Diloit ocijenila je da je finansijski izvještaj prikazao istinito i objektivno poziciju CBCG i rezultate njenog poslovanja i tokove gotovine za 2011. godinu u skladu sa međunarodnim standardima finansijskog izvještavanja.

Nedostaje 15 miliona za osnovni kapital

Ukupni kapital CBCG na kraju prošle godine bio je 60,6 miliona eura i veći je za 28,48 odsto u odnosu na kraj 2010. godine. Prema Zakonu o CBCG kapital se sastoji od osnovnog kapitala i generalnih rezervi.

Kako je stupanjem na snagu novog Zakona o CBCG predviđeno da osnovni kapital mora biti 50 miliona eura, definisano je da nedostajući iznos obezbijedi iz državnog budžeta. Na kraju 2011. godine osnovni kapital je bio 35 miliona eura, dok je za dostizanje zakonskog minimuma potrebno još 15 miliona.

CBCG i Ministarstvo finansija su u aprilu prošle godine potpisali protokol o načinu obezbjeđivanja nedostajućeg novca za osnovni kapitala po kome se taj iznos obezbjeđuje na način što se dio dobiti CBCG preusmjerava u osnovni kapital do dostizanja zakonom utvrđenog iznosa.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *