2014 Crna Gora će imati elektronski socijalni karton

Dodajte komentar

Do novembra 2014 Crna Gora će dobiti elektronski socijalni karton koji će biti dobra podloga za definisanje nacionalne i lokalne politike socijalne zaštite.

To je predvidjeno Sporazumom Informacioni sistem socijalnog staranja koji su potpisali Ministar rada i socijalnog staranja, Suad Numanović i stalni predstavnik Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj , Rastislav Vrbenski.Vrijednost posla je 1,27 miliona eura uz učesšće UNDP-a od 10 odsto.

Zahvaljujuchi informacionom uvezivanju podataka  između Ministarstva rada i socijalnog staranja, centara za socijalni rad, sa ostalim državnim organima i institucijama biće poznato ko može koristiti pomoć.

Time će se izbjeći eventualne zlupotrebe ali i ostvariti  bolja kontrola davanja pomoći.

“Na taj način će se uraditi kontrola određenog iznosa kojeg će dati prema pojedincu.To je dobra osnova i za buduće donatore koji treba da prepoznaju tako kvalitetnu bazu podataka ali i jasan odgovor na one neopravdane zahtjeve”,kazao je Numanović.

Elektronski socijalni karton će pružiti i uštede jer u buduće  gradjani uz ime i prezime mogu  brzo i lako  saznati  imaju li pravo na socijalnu nadoknadu.

“Sa druge strane socijalnim radnicima će se administrativni dio posla značajno olakšati, pa će se moći više posvetiti neposredno radu za korisnike”, naveo je Vrbenski.

izvor: bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *