Božidar Đelić kandidat za predsjednika EBRD

Dodajte komentar

Predstojeći godišnji sastanak Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), 18. i 19. maja u Londonu, biće posvećen izboru predsjednika te finansijske istitucije tokom sljedeće četiri godine, a na njemu će se takođe glasati o novom fondu, vrijednom milijardu evra, za sjevernu Afriku.

Predstavnici 65 zemalja i multilateralnih akcionara EBRD će razgovarati i o uticaju problema u bankarskom sektoru i ekonomiji na region centralne i istočne Evrope u kojem posluje EBRD.

U trci za predsjednika te banke naći će se pet kandidata, među njima i Božidar Đelić, ministar u vladama Srbije poslije 5. oktobra 2000.
Dosadašnji predsjednik Tomas Mirov, koji okončava svoj četvorogodišnji mandat, za sljedeći period nema podršku vlasti u domovini Njemačkoj, a morće i da se nadmeće sa još četiri kandidata, pošto ministri finansija Evropske unije nisu uspjeli da se dogovore o jedinstvenom kandidatu.
Velika Britanija je prvi put kandidovala svog predstavnika, Sumu Cakrabartija, zaposlenog u javnom sektoru
Nepisano je, međutim, pravilo da funkcija predsjednika EBRD nikada ne može biti povjerena nekome iz Velike Britanije, s obzirom da se sjedište te banke nalazi u Lononu.
Izvori u evrozoni smatraju da francuski kandidat, vicepredsjednik Evropske investicione banke Filip de Fontejn Viv Kurtaz opšte nema izgleda da pobjedi
Dalji kandidat, Đelić i Poljak Jan Bjelecki, su, kako primjećuje Rojters, iz zemalja koje su primaoci fondova EBRD, što se po Rojtersu doživaljava kao “sukob interesa”.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *