Vlada:Država ostaje većinski vlasnik u EPCG

Dodajte komentar

Opcija rješavanja problema nabavke električne energije u Kombinatu aluminijuma, u kojoj bi većinsko vlasništvo države u Elektroprivredi bilo dovedeno u pitanje, ne postoji, saopštili su danas iz Vlade reagujući na tekst italijanskog lista Koriere dela Sera /Corriere della Sera/.

“To je strateško opredjeljenje Vlade pretočeno u zaključke parlamenta o situaciji u KAP-u u kojima je jasno naglašeno da Skupština zadužuje Vladu da očuva EPCG u većinskom državnom vlasništvu i da uloži maksimalne napore usmjerene u pravcu njenog osposobljavanja za izgradnju novih kapaciteta”, navodi se u saopštenju Vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

Italijanski list objavio je u četvrtak na dan boravka premijera Igora Lukšića u Italiji, vijest o dogovoru između crnogorske Vlade i uprave A2A o dijeljenju EPCG na dvije kompanije, od kojih bi jedna upravljala Termoelektranom i preuzela dug KAP-a, a druga hidroenergetskim pogonima.

Kako navodi italijanski list, dogovor je da se A2A u potpunosti povuče iz dijela koji upravlja Termoelektranom i na taj način se otarasi duga KAP-a, ostavljajući potpunu odgovornost državi. U dijelu koji upravlja hidroelektranama, kako se navodi, zadržali bi upravljačku funkciju i povećali akcionarski udio na 50 odsto.

Iz Vlade su kazali i da ne postoji opcija rješavanja problema nabavke električne energije u KAP-u u kojoj bi bio doveden u pitanje i postojeći odnos akcija u energetskoj kompaniji.

Država sada ima 55 odsto akcija u EPCG, a A2A 43,7 odsto.

“Vlada je posvećena ispunjavanju zaključaka parlamenta o preduzimanju mjera za rješavanje pitanja koje najviše opterećuje KAP, a to je električna energija. Kao što je jasno naglašeno u zaključcima, napori Vlade su usmjereni u pravcu održavanja proizvodnje, uvažavajući značaj KAP-a za crnogorsku ekonomiju”, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su pojasnili da se u tom cilju razmatra više opcija, uz angažovanje eksperata koji će sa svojim nalazima upoznati crnogorsku javnost.

“Da li će to biti opcija optimizacije proizvodnje KAP-a u skladu sa energetskim potencijalima ili stavljanje u funkciju nekog od postojećih kapaciteta u tu svrhu ili, pak, valorizacija nekog od potencijala za potrebe te kompanije uz obezbjeđivanje električne energije u prelaznom periodu, predložiće ekspertska analiza sa kojom će javnost kao i Skupština biti upoznati, a odluku će donijeti nadležne institucije”, zaključuju iz Vlade.

izvor: portalanalitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *