BiH: Plasirano 5,6 milijardi KM mikrokredita

Dodajte komentar

Mikrokreditne organizacije su od 1997. do kraja 2011. godine u BiH plasirale oko 1,9 miliona mikrokredita u iznosu od oko 5,6 milijardi KM, saopšteno je danas iz Udruženja mikrofinansijskih organizacija u BiH.

Od ukupnog iznosa, za poslovnu djelatnost plasirano je 4,4 milijarde KM ili oko 75 odsto od ukupnog plasmana kreditnih sredstava. Prosječan iznos kredita je 3.000 KM, naglašava se u saopštenju.

Mikrokreditne organizacije u BiH posluju u kontinuitetu od 1996. godine i danas ih je na domaćem tržištu ukupno 25.

Mikrokreditiranje je oblik finansijske usluge kojim se daje mogućnost svakom fizičkom licu koje ne može pristupiti kreditnim sredstvima kod komercijalnih banaka (zato što ne ispunjava standardne zahtjeve, odnosno nije stalno zaposlen, nema vlastitu imovinu ili dovoljno sredstava za obezbjeđenje kredita), da ipak dobije određeni kreditni iznos.

U Udruženju smatraju da je, imajući u vidu podatak Agencije za statistiku da u ovom trenutku oko 530.000 osoba u BiH nema zaposlenje, mikrokrediti predstavljaju opciju putem koje nezaposleni mogu premostiti trenutne novčane poteškoće ili pokrenuti vlastiti posao.

Mikrokrediti podstiču samozapošljavanje i zapošljavanje novih radnika u svim vrstama organizovanja preduzetništva, jačajući time državne ekonomske i socijalne prilike, dodaje se u saopštenju

Prema podacima iz Studije o socijalnom uticaju mikrokreditiranja u BiH koje je napravila Svjetska banka, klijenti mikrokreditiranja se odlučuju za registraciju svoje djelatnosti 10 odsto do 14 odsto više nego lica koja ne koriste mikrokredite.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *