Pad prodaje automobila

Dodajte komentar

Trend pada prodaje automobila, od početka ove godine, nastavljen je kako na evropskom, tako i na domaćem tržištu.

Prema pisanju RTS-a, u poslednjih sedam meseci, tržišta u Evropi beleže pad, a najdrastičniji primeri su italijansko tržište, sa padom od 27, i francusko sa padom 23 posto, u martu, u odnosu na prošlu godinu. Jedino nemačko tržište ima minimalni rast od 3,4 posto, a Velika Britanija bila bi na nuli da nije Olimpijskih igara.

U Srbiji je prodato 35 posto automobila manje u odnosu na isti period prošle godine.

Kome prodati oko 60 miliona automobila koji će biti proizvedni 2012. godine, pitanje je koje auto-kompanije postavljaju sebi, ali i ekonomistima.

Tržišta Kine, Brazila, Indije i Rusije već su zasićena i ne mogu da prime nove količine novih automobila. Mnogi proizvođači ove godine zato stopiraju investicije. Kod nas je u prvom tromesečju prodato 5.500 vozila, koliko se 2008. godine prodavalo za jedan mesec, navodi RTS.

Miloš Petović iz Udruženja uvoznika delova i vozila za RTS navodi da je pad novoregistovanih putničkih vozila negde oko 34 procenta, dok je pad kod komercijalnih vozila daleko veći i iznosi oko 40 posto.

Kao najveći problem u plasmanu novih vozila u Evropi i kod nas ekonomisti navode nestabilnu političku situaciju, strah od gubitka posla, štednju, a lizing i krediti sve su nepopularniji jer su kamate visoke.

Ekonomista Milan Kovačević za RTS kaže da se u vreme recesije ljudi boje da ne izgube posao misleći da dolaze još teža vremena i uzdržavaju se od bilo kavih kupovina na kredit ili lizning, nešto što se mora redovno plaćati, a dobrostojeći deo stanovništva i dalje kupuje za keš. Ako se ne prodaju novi onda se traže polovni automobili. Polovna vozila se prodaju tri do četiri puta više nego nova.

Ipak, jedno pravilo nije iznevereno. Najskuplja i najbolja vozila najbrže se prodaju. Tako je kod nas i u svetu, pa oni koji imaju ne štede da plate nesto po čemu će se razlikovati. Međutim, na automobilima se danas najviše gubi, kažu ekonomisti, jer praktično čim se registruje gubi 30 posto vrednosti, dok za pet godina, u zavisnosti od modela, cena padne na svega 40 do 45 posto početne sume, piše RTS.

poslovnojutro.com

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *