Evropljani mjerkaju srpske banke

Dodajte komentar

Za ulaganje u Srbiju najzainteresovanije su evropske zemlje, a najviše novca stiže u finansijski sektor. Još nema krupnijih ulaganja iz Azije, a i tu bi se mogla tražiti šansa.

U Srbiju bi i dalje najpre ulagali investitori iz evropskih zemalja. Među njima, najzainteresovaniji su, makar do sada, Austrijanci, Italijani i Nemci. Iako su stigli na jug Amerike, do Južne Kalorine, šansa da Kinezi pokrenu svoju proizvodnju u Srbiji – još su male.

Prošlu godinu smo završili sa oko 2,5 milijardi dolara stranih ulaganja, a nadležni kažu da bi bili zadovoljni da i ove zabeležimo isti iznos. Međutim, u prva dva meseca odliv iz zemlje premašuje priliv, pa u bilansu stoji “minus” od skoro 400 miliona evra. U istom periodu lane imali smo “plus” od 87,5 miliona evra.

Nastavlja se trend interesovanja investitora, pre svega iz evropskih zemalja  Pozitivne pomake beležimo sa Nemačkom. Oseća se i novi talas interesovanja investitora iz SAD. Njihova državna agencija za osiguranje ulaganja dala je pozitivno mišljenje o Srbiji. Međutim, rano je da se govori o nekom ozbiljnom trendu. Bilo je interesovanja ulagača iz Japana i Kine, ali je sve ostalo na nivou informisanja. Iz tog regiona najozbiljnija ulaganja stigla su iz Južne Koreje. Kina priprema veliku kreditnu liniju za jugoistočnu Evropu i trebalo bi na vreme da se izborimo za poziciju u regionu. Oni su ogromni investitori, a mi treba da se opredelimo koje su to strateške grane u koje bi Kinezi mogli da ulažu – kaže Aleksandar Miloradović iz SIEPA.

Od 2001. godine do sada u Srbiju je stiglo oko 17 milijardi evra stranih investicija. Kada se od te sume oduzme ono što su strane kompanije iznele iz zemlje, kao i ulaganja naših biznismena u inostranstvo, za 11 godina smo privukli 15,1 milijardu evra neto ulaganja.

Gledano po delatnostima u poslednjih osam godina, najviše novca, blizu 4,7 milijardi evra, slilo se u finansijski sektor. Prerađivačka industrija je privukla 3,34 milijarde evra investicija, a trgovina – 2,7 milijardi evra. 

novovsti.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *