ECB: Veća inflacija i slabiji privredni rast u evrozoni

Dodajte komentar

Profesionalni prognozeri koje je anketirala Evropska centralna banka (ECB) podigli su juče svoju prognozu prosječne inflacije u evrozoni, a snizili projekcije prosječnog rasta privrede među 17 članica te monetarne unije tokom ove i naredne godine, saopštila je ECB.

Prema kvartalnoj istraživanju ECB, 56 anketiranih profesionalaca iz finansijskih institucija je povećalo prognozu inflacije za 0,4 procenta poena u 2012, na 2,3 odsto, zbog negativnog uticaja većih cijena energije, stavljajući je tako iznad cilja centralne banke Evropske unije od nešto ispod dva odsto, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Stopa inflacije će u 2013. pasti na 1,8 odsto, što je više u odnosu na prvobitnu procjenu od 1,7 odsto, dodaje se u saopštenju ECB.

Anketirani su snizili svoje prognoze rasta privrede za 0,1 procentna poena, predviđajući minus 0,2 odsto u ovoj godini, dok se u 2013. očekuje pozitivan rast od jedan odsto.

ECB je istakla da su ovakve prognoze niže od njenih sopstvenih martovskih procjena, prema kojima je predviđeno slabljenje od 0,1 odsto u 2012. i rast od 1,1 odsto za narednu godinu.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *