Od juna u opticaju nove novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM

Dodajte komentar

Od 1. juna u opticaju će se naći novo izdanje novčanica konvertibilne marke u apoenima od 10, 20, 50 i 100 KM, saopštila je danas Centralna banka BiH.

Nove novčanice navedenih apoena štampane su u skladu s redovnim aktivnostima Centralne banke BiH koje imaju za cilj obezbjeđivanje dovoljno novčanica odgovarajuće apoenske strukture za potrebe gotovinskog prometa u BiH i one će u opticaju zamijeniti novčanice prethodnih izdanja, koje su zbog dotrajalosti tokom prethodnih godina povučene iz opticaja.

Novčanice prethodnih izdanja čiji je kvalitet zadovoljavajući u skladu sa standardima Centralne banke BiH, i dalje će ostati u opticaju kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Osnovna karakteristika novih novčanica KM je poboljšan kvalitet papira i primjena zaštitnih elemenata koji obezbjeđuju kvalitet i trajnost te zaštitu od krivotvorenja na nivou najkvalitetnijih evropskih novčanica.

Izrada novog izdanja novčanica konvertibilne marke nema inflacijski efekt, jer nijedna KM neće biti puštena u opticaj bez poštovanja principa karensi borda, što znači da će svaka izdata konvertibilna marka imati pokriće u stranoj valuti po fiksnom kursu, ističu iz Centralne banke BiH.

Na novim izdanjima novčanica, na kojima je na licu ispod potpisa i riječi “guverner” navedena godina štampanja “2012″, načinjene su određene izmjene u odnosu na prethodna izdanja, prvenstveno u cilju njihove efikasnije zaštite od krivotvorenja.

Novo izdanje novčanica KM ima višetonski vodeni znak s motivom skulptura na glavnom ulazu u zgradu Centralne banke BiH, a ispod motiva skulptura svaki apoen KM ima svijetli vodeni znak – vrijednost apoena.

Zaštitna nit s tekstom je na novom izdanju potpuno ugrađena u papir i unutar nje se vidi tekst različit za svaki apoen: 10 KM, 20 KM, 50 KM i 100 KM.

Sve novčanice konvertibilne marke iz novog izdanja imaju i mikrooptičku zaštitnu nit, širine četiri milimetra, s prozorima, u kojima se mogu vidjeti pera koja se pomjeraju zavisno od ugla posmatranja.

Na apoenima 10 KM i 20 KM, vertikalno preko cijelog naličja novčanice, nalazi se iridiscentna traka širine 10 milimetara, koja prikazuje oznaku KM te vrijednost apoena. Kada se novčanica posmatra pod različitim uglom, traka svjetluca i mijenja boju.

Na apoenima 50 KM i 100 KM vrijednost apoena u donjem desnom uglu naličja novčanice štampana je posebnom optički promjenjivom bojom. Efekat promjene boje se vidi kada se novčanica posmatra pod različitim uglom. Na 50 KM boja se mijenja od ljubičastocrvene u zelenkastosmeđu. Na 100 KM boja se mijenja od zlatnosmeđe do maslinastozelene.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *