Neto dobit OMV-a porasla 31%

Dodajte komentar

Austrijska energetska kompanija OMV objavila je danas poslovne rezultate bolje od očekivanih za prvo ovogodišnje tromjesečje.

Neto dobit u posmatranom je razdoblju porasla 31 posto na 626 miliona eura u poređenju s 478 miliona u istom lanjskom razdoblju, piše u saopštenju iz te kompanije.

Čisti CCS EBIT, što predstavlja dobit umanjenu za neto prihode i marže, porastao je 9 posto na 800 miliona eura, dok su analitičari u Reutersovoj anketi očekivali da će iznositi 755 miliona eura. Rezultati su nadmašili očekivanja najviše zahvaljujući povećanoj proizvodnji u Libiji.

Troškovi proizvodnje smanjeni su 5 posto, zahvaljujući pozitivnim učincima na deviznom tržištu i smanjenju troškova u Rumuniji i Kazahstanu.

Izvršni direktor OMV-a Gerhard Roiss izjavio je da su više cijene nafte i vrlo hladna zima u srednjoj Evropi također doprinijeli pozitivnim rezultatima u posmatranom razdoblju, no dodao je da će poslovanje ove godine ostati pod pritiskom.

U prvom tromjesečju ostvaren je i prvi uspjeh na bušotini u Crnom moru, za koju su u OMV-u u veljači objavili da bi mogla postati najveće nalazište plina u njihovoj istoriji.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *