Munich Re ponovo poslovao s dobiti u prvom tromjesečju

Dodajte komentar

Njemački reosiguravatelj Munich Re izvijestio je u utorak da je u prvom je tromjesečju ostvario neto dobit u visini 782 miliona eura, potvrđujući oporavak od teških lanjskih gubitaka koje su prouzrokovale prirodne katastrofe, uključujući tsunami i potres u Japanu.

Tako je u prvom lanjskom tromjesečju preduzeće zabilježilo gubitak od 948 miliona eura, s obzirom na 2,7 milijardi eura šteta koje su prouzrokovale prirodne katastrofe, uključujući potres i tsunami u Japanu, ciklon u Australiji i potres na Novom Zelandu.

Osnovno se poslovanje reosiguranja i primarnog osiguranja poboljšalo, uz rast bruto premija za 2,2 posto, na 13,3 milijarde eura. Zahtjevi za isplatom osiguranja i troškovi ujedno su se smanjili za 15,4 posto, na 10,3 milijardi eura. Prinosi od ulaganja porasli su 14,7 posto i iznosili su 2,2 milijarde eura.

“S obzirom na tek nekoliko velikih šteta i bolje raspoložena tržišta kapitala ostvarili smo zdravu dobit”, konstatovao je finansijski direktor Joerg Schneider.

Reosiguravatelj je u prošloj godini poslovao s gubitkom zbog otpisa grčkog duga. U prvom tromjesečju ti su troškovi pali budući da je Munich Re zabilježio dodatni gubitak od samo devet miliona eura povezao sa učestovanjem u dogovorenom otpisu grčkog duga. Vlasnici obveznica pristali su otpisati više od 70 posto grčkog duga.

Munich Reovo poslovanje s primarnim osiguranjem, koncentrisano u ERGO Insurance Groupu, takođe je ostvarilo bolje rezultate, gotovo utrostručivši zaradu na 145 miliona eura.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *