Evropske banke “parkiraju” novac u centralne banke

Dodajte komentar

Velike evropske banke povećavaju iznose novca koje “parkiraju” na sigurno, odnosno polažu na svoje račune u centralnim bankama. Tako je 10 najvećih evropskih banaka na kraju marta u centralne banke položilo 1,2 biliona dolara, što je za 12 posto više nego na kraju prošle godine i 66 posto više nego na kraju 2010., piše The Wall Street Journal.

Ovi podaci ukazuju da Evropske banke radije polažu novac u centralne banke nego ga pozajmljuju ili koriste u neke druge svrhe. 

Time osiguravaju pristup sredstvima ukoliko se suoče s problemima refinansiranja dugova ili ukoliko neke situacije poput sniženja kreditnih rejtinga navedu klijente na veće povlačenje depozita.

Analitičari ističu kako su ovakvi potezi banaka odraz rastućeg opreza te kako upućuju na zaključak da bi nakon prva tri ovogodišnja mjeseca relativne ekspanzije na evropskom bankarskom kreditnom tržištu ponovno moglo doći do kontrakcije.

Naime, od septembra prošle godine 10 evropskih banaka povećalo je svoje depozite u centralnim bankama za 440 milijardi dolara, što je najvećim djelom rezultat ECB-ovih, bilion dolara vrijednih, jeftinih zajmova koji su se proteklih mjeseci odobrili stotinama evropskih banaka.

Ti zajmovi bili su namijenjeni jačanju likvidnosti evropskog bankarskog sistema koji je u to vrijeme imao problema s prikupljanjem novaca. Međutim, EU čelnici i centralni bankari nadali su se i da će ti krediti podstaknuti banke da ojačaju kreditiranje i kupuju državne obveznice posrnulih zemalja eurozone.

S obzirom na gore navedene brojke čini se da učinak ECB-ovih kredita počinje slabiti, a samim time u vodu pada i dio cilja koji se ovim kreditima želio postići.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *