Ako Grčka napusti evrozonu – i Kipar će

Dodajte komentar

Kiparski ministar finansija Vasos Šarli rekao je juče da razvoj situacije u Grčkoj nije pozitivan, dodajući da to treba da zabrine Kipar zbog povezanosti ekonomija dvije zemlje.

– Ova situacija nije samo za nas loša, već za cijelu Evropu. Upravo zbog toga reakcije su prilično negativne – rekao je on, dodajući da je Kipar posebno zabrinut zbog svojih ekonomskih veza sa Grčkom.

Ministar je istakao da on dijeli gledište da će ako Grčka napusti evrozonu i Kipar učiniti to isto.

Grčka, koja je dobila pomoć Evropske unije, nalazi se u politički neizvjesnoj situaciji nakon opštih izbora u zemlji na kojima su “nagrađene” političke partije koje se protive mjerama štednje, što je dovelo do pojačane debate o mogućnosti da Atina napusti evrozonu.

Kiparska ekonomija povezana je sa Grčkom bankarskim sistemom jer kiparske komercijalne banke posluju u Grčkoj uz velike gubitke nakon izmjena grčkog duga.

Šarli nije želio da kaže šta će preduzeti vlada u slučaju da neka kiparska komercijalna banka zatraži državnu pomoć u cilju dokapitalizacije, ponavljajući da vlada ima mnogo načina kojima može pomoći banci da osigura dokapitalizaciju, prenose agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *