Pad cijena akcija na Wall Steetu

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u utorak cijene akcija pale jer su izborni rezultati u Francuskoj, a posebno Grčkoj, pokazali da se birači protive politici budžetske štednje, što je oživjelo strahovanja od razbuktavanja dužničke krize u evrozoni.

Dow Jones indeks oslabio je 76 bodova, ili 0,59 odsto, na 12.932 boda, dok je S&P 500 pao 0,43 odsto, na 1.363 boda, a Nasdaq indeks 0,39 odsto, na 2.946 bodova.

Od samog početka jučerašnjeg trgovanja akcije su bile u minusu, uglavnom većem od 1 odsto. Posljedica je to složenijih odnosa u evrozoni nakon izbora u Francuskoj i Grčkoj. Novi francuski predsjednik Francois Hollande u borbi protiv dužničke krize zagovara mjere podsticanja rasta privrede, dok njemačka kancelarka Angela Merkel insistira na politici štednje. Analitičari su podijeljeni po pitanju može li Merkel sarađivati s Hollandeom tako dobro kao s njegovim prethodnikom Nicolasom Sarkozyjem. Dio njih drži da može, dok neki očekuju znatno složenije pregovore nego što su bili dosad. „Pobjeda Hollandea otežava situaciju jer je manje vjerovatno da će se napredak u rješavanju dužničkih problema nastaviti kao dosad“, kaže Mark Foster, portfelj menadžer u fondu Kirr Marbach & Co.

Još više zabrinjava situaciju u Grčkoj, gdje je vođa konzervativaca Antonis Samaras juče objavio da ne može sastaviti koalicionu vladu te je mandat za sastav vlade vratio predsjedniku. Nakon njega je priliku za osnivanje vlade dobio Alexis Tsipras, predsjednik radikalne ljevičarske stranke Syriza, no posmatrači ocjenjuju da je i to ‘nemoguća misija’, pa bi se uskoro izbori mogli ponoviti. Sve to usporava put Grčke i evrozone iz dužničke krize, a moguće je, smatra niz analitičara, da će Atina i istupiti iz tog bloka.

Zbog toga su se juče ulagači povlačili iz rizičnijih investicija, pa su pale cijene akcija u većini sektora. Jedino su u defanzivnim sektorima, kao što je sektor proizvođača roba za široku potrošnju, cijene blago porasle. Malu podršku tržištu pružio je dobar nastavak sezone objave kvartalnih poslovnih rezultata. Izvještaj su dosad objavile 434 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, a pritom su rezultati njih 66,8 odsto nadmašili očekivanja analitičara. No, očekivanja su bila vrlo niska, a na samom početku sezone očekivanja je premašivalo više od 80 odsto kompanija.

Na povlačenje ulagača s tržišta ukazuje iznadprosječan obim trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je juče zamijenilo 7,7 milijardi akcija, dok prosječan dnevni obim u ovoj godini iznosi 6,8 milijardi. I na evropskim su berzama cijene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,78 odsto, na 5.554 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,90 odsto, na 6.444 boda, a pariški CAC 2,78 odsto, na 3.124 boda.

izvor: capital.ba

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *