Italijanske naftne kompanije snižavaju cijene benzina

Dodajte komentar

Italijanske naftne kompanije obećale su vladi da će se boriti protiv rekordnih cijena benzina i najavile njihovo snižavanje za četiri do pet evro centi, saopštilo je juče italijansko ministarstvo za ekonomski razvoj.

“Pojeftinjenja će početi odmah. Kompanije su početkom ove nedjelje već snizile cijene goriva za dva evro centa,” navedeno je u saopštenju ministarstva, a prenosi agencija AFP.

Zamjenik ministra energetike Klaudio de Vinćenti je poslije sastanka sa predstavnicima naftnih kompanija u Rimu rekao da je to “potrebno kako bi se italijanske cijene približile evropskom prosjeku.”

Cijene su dostigle rekordan maksimum u Italiji, uz prosječnu cijenu od 1,87 evra za benzin i 1,76 evra za dizel, pošto su bile podstaknute rastućim cijenama sirove nafte i povećanjem poreza, što je uvedeno kao dio mjera štednje u cilju borbe protiv krize.

Udruženja potrošača “Adusbef” i “Federkonsumatori” odmah su kritikovali vladu zbog neuspjeha da dovoljno pritegne naftne kompanije, tvrdeći da bi ih trebalo natjerati da smanje cijene za osam evro centi po litru.

Italija je zemlja sa najskupljim gorivom u Evropi, saopštila je asocijacija potrošača ADOS.

Šef italijanskog energetskog giganta ENI Paolo Skaroni je rekao da se pad cijena benzina “neće nastaviti, osim u slučaju pada cijena sirove nafte ili slabljenja evra.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *