Uskoro isplata stare devizne štednje

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija intenzivno radi na obradi podataka koje smo, krajem februara ove godine, preuzeli od Narodne banke Srbije, a koji se odnose na devizne depozite kod Dafiment banke AD Beograd i Banke privatne privrede Crne Gore DD Podgorica, položenih preko preduzeća Jugoskandik DD Beograd.

Naime, u toku je obrada podataka za one deponente koji su, u zakonom predviđenom roku, podnijeli zahtjev kod banaka sa kojima je Ministarstvo finansija zaključilo ugovor.

Naša  očekivanja su da će ova faza, koja, između ostalog, podrazumijeva učitavanje, provjeru i upodobljavanje podataka, kao i preračun valuta i saldiranje prema domaćim kursnim listama, biti okončana do 20. maja.

Po završetku ovog posla, biće pripremljeni izvještaji Komisije za utvrđivanje visine prava na isplatu deviznih sredstava, i to pojedinačni, za svakog nosioca prava – deponenta i ostali prateći izvještaji.

Do polovine juna planirana je izrada amortizacionog plana isplate i aplikativnog rješenja za isplatu.

Okončanje navedenih aktivnosti, koje su veoma zahtjevne, i po obimu i po složenosti, omogućiće konačnu isplatu deviznih sredstava. Očekujemo da će se, do jula tekuće godine, stvoriti uslovi za isplatu deviznih sredstava.

Ministarstvo finansija izražava zadovoljstvo što se proces rješavanja ovog pitanja konačno privodi kraju i što će deponenti ovih banaka biti obeštećeni, u skladu sa relevantnim zakonskim rješenjima i dosadašnjom praksom obeštećenje štediša kod ostalih banaka.

izvor: bankar.me

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *