Ruskinja jedina licitirala i u Rijeci Reževića kupila parcelu za 411.000 eura

Dodajte komentar

Ruska državljanka Irina Filatova ponudila je na javnoj licitaciji 411.000 eura, što je bila i početna cijena, za kupovinu atraktivne parcele od 822 kvadrata u vlasništvu Opštine, podno crkve Sveti Sava u mjestu Rijeka Reževići, nadomak Svetog Stefana.

Nakon što početkom maja prošle godine parcela na aukciji nije dobila novog vlasnika, jer nije bilo zainteresovanih, Opština je odlučila da godinu kasnije ponovo organizuje javnu licitaciju i ponudi svoje zemljište po cijeni od 500 eura po kvadratu, kao i na prvoj aukciji.Filatova je jedina dostavila ponudu i bankarsku garanciju Komercijalne banke AD Budva, iako je tendersku dokumentaciju otkupila još jedna zainteresovana stranka.Ruskinja je ovlastila Dejana Pantića koji je sa njom prisustvovao licitaciji u maloj opštinskoj sali, te umjesto nje i potpisao dokument da će izmiriti cijeli iznos. Petočlana komisija, kojom je predsjedavala Milena Antović, zaključila je aukciju nakon što je Filatova prihvatila početnu minimalnu licitacionu cijenu, te obavijestila ih da će, nakon odluke predsjednika Opštine, njima biti dostavljen odgovor o kupovini.

Po zakonu, kako je pojasnila Antović, stranci ne mogu kupovati poljoprivredno zemljište i šume, ali mogu građevinsko zemljište

Prethodno se Antović konsultovala sa pravnom službom, da li strani državljani mogu kupovati građevinsko zemljište, pa je nakon potvrdnog odgovora, započela licitaciju.

Po zakonu, kako je pojasnila Antović, stranci ne mogu kupovati poljoprivredno zemljište i šume, ali mogu građevinsko zemljište.

Interesantno je to što je na toj parceli, koja se nalazi u ekskluzivnoj zoni, po planskom dokumentu lokalna studija lokacije Rijeka Reževića, predviđena izgradnja parohijskog doma.

“Parcela se nalazi u ekskluzivnoj građevinskoj zoni na području opštine Budva, u naselju Rijeka Reževići, udaljena oko 120 metara, vazdušne linije od mora. Zemljište je zelena površina, sa zasadima četinara i pogledom na more. Sa istočne strane graniči se sa parcelom na kojoj se nalazi stambeni objekat, a sa zapadne sa parcelom na kojoj se nalazi zelena površina. Sa južne strane parcela je orijentisana prema moru. Pristup do predmetne parcele planiran je kolsko-pješačkom saobraćajnicom sa sjeverne strane, sa koje se, u neposrednoj blizini, nalazi crkva. Po LSL predviđena je izgradnja vjerskog objekta – parohijski dom, bruto građevinske površine 370 kvadrata”, navedeno je u pozivu za aukciju.

Uvidom u planski dokument jasno su predviđeni uslovi izgradnje na toj parceli.

“Namjena planiranih objekata je isključivo vjerski objekat – parohijski dom, indeks izgrađenosti za urbanističku parcelu 0,45, indeks zauzetosti za urbanističku parcelu 0,15, maksimalna površina pod objektom za urbanističku parcelu 123 kvadrata, maksimalna ukupna bruto građevinska površina za urbanističku parcelu je 370 kvadrata, maksimalan broj etaža za urbanističku parcelu je suteren, prizemlje i prvi sprat, minimalan broj parking mjesta za urbanističku parcelu je jedno parking mjesto na jedan apartman”, navodi se u planskom dokumentu.

Takođe, Opština je jasno stavila do znanja investitoru da će iznos komunalija po kvadratu izgrađenih objekata iznositi 213,58 eura, koliko je cjenovnik za ekskluzivnu zonu.

Urbanistička parcela je djelimično komunalno opremljena, tako da investitor nema obavezu da je komunalno oprema.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *