Ključne osobine pravog preduzetnika

Uprkos tome što je globalna recesija imala brojne negativne posljedice na broj radnih mjesta, kupovnu moć i standard života prosječnog čovjeka podstakla je i jednu zanimljivu pojavu – trend preduzetništva.

Bez obzira da li se radilo o ljudima koji su u stanju sveopšte apatije vidjeli odličnu poslovnu priliku ili o nekadašnjim radnicima koji više nisu željeli da robuju za malu platu u firmi koja ih nimalo ne cijeni, preduzetništvo je postalo pravi hit.

Drugo najčešće pitanje koje postavljaju svi koji pokažu interes za preduzetništvo (prvo je, naravno, gdje nabaviti novac) jeste koje su to karakteristike koje dijele svi uspješni preduzetnici. Dobra ideja i pronalaženje adekvatnog izvora finansiranja jesu važni, ali sve će vam biti uzalud ukoliko ne posjedujete ove tri osnovne osobine:

1. Sklonost dobroj organizaciji

Tačnije, sposobnost da prepoznate potrebu za organizacijom, čak i kad niste osoba zadužena za organizaciju. Pritom nemojte brkati organizovanost sa urednošću, jer to nije ista stvar. Čist i uredan radni sto nije indikator uspjeha, niti znači da ste dobar poslovni organizator. Organizacija mora biti nešto o čemu ne morate da razmišljate, već treba da vam ide prirodno.

2. Sposobnost da komunicirate sa onima oko vas

Komunikacija je ključna stvar na kojoj se temelje prijateljski i ljubavni odnosi, a svijet biznisa nije nimalo drukčiji. Vrlo je lako kriviti svoje zaposlene da ne razumiju šta želite da im poručite, ali krivica je u najvećem broju slučajeva barem djelimično i vaša kao šefa. Svaki dobar organizator i vođa projekta koji radi sa ljudima mora biti i dobar psiholog.

3. Shvatanje da su greške sastavni dio svakog uspjeha

Zvuči tako jednostavno u teoriji, ali praksa pokazuje kako je ova lekcija većini preduzetnika najteža. U poslu se često dogodi da sve napravite kako treba, ali ideja ili projekat svejedno neslavno propadnu.
Najgore što možete jeste da stvorite kulturu straha od greški u svojoj firmi, budući da tako nikad neće dobiti iskrenu povratnu informaciju od svojih zaposlenih. Zapamtite da su mnogi ljudi koje danas slavimo kao uspješne preduzetnike i direktore firmi imali vrlo neslavne početke. Bil Gejts, Stiv Džobs i Mark Cukerberg samo su neki od njih, prenose agencije.

izvor: capital.ba

Check Also

Finansijski savjetnik otkrio tri navike njegovih najbogatijih klijenata

Malik S. Li je sertifikovani stručnjak za planiranje finansija, a klijente ima skoro 15 godina. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *