KAP duguje EPCG 36 miliona eura, stekli se uslovi za raskid Ugovora

Dodajte komentar

Kombinat aluminijuma duguje Elektroprivredi oko 36 miliona eura za utrošenu električnu energiju, saznaje Portal Analitika. Budući da KAP nije platio uzastopno tri računa, to praktično znači da su se stekli uslovi za raskid Ugovora o poravnanju.

Iznos ukupnog mjesečnog računa za KAP se kreće oko 5,5 milion eura, a iznos ukupnog nagomilanog duga je i posljedica neplaćanja računa i kamata tokom 2009., 2010., i 2011.godine.

KAP je prošle godine potrošio 1,4 milijardi kilovatsati električne energije koji su koštali oko 65 miliona eura. Od tog iznosa država je subvencionisala 17 miliona. Država je u protekle četiri godine subvencionisala KAP sa 60 miliona eura.

Podsjetimo, Vlada je već pokrenula proces preuzimanja akcija CEAK-a zbog duga prema Elektroprivredi koji je nominalno veći od iznosa tri računa. Prema ugovoru o poravnanju Vlada ima opciju da preuzme akcije CEAK-a, ukoliko se radnicima KAP-a ili Rudnika boksita ne isplate tri zarade, ili ukoliko dug prema EPCG dostigne vrijednost tri računa. Jedan od uslova za raskid ugovora je da Vlada plati 40 miliona eura garancija. Rusi maksimalno koriste klauzulu ugovora o poravnanju, prema kojoj Vlada može da raskine ugovor s njima ukoliko plati 40 miliona državnih garancija, a ta suma je dostigla 39,7 miliona eura.

KAP je dobio račun za april, u kome nijesu obračunate subvencije.

izvor: portalanalitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *