Rekordno niske kamatne stope na njemačke obveznice

Dodajte komentar

Kamatne stope na njemačke desetogodišnje obveznice pale su na najniži zabilježeni nivo, budući da je zabrinutost oko ekonomske situacije u evrozoni nagnala investitore da se okrenu najvećoj i najsnažnijoj privredi u Evropskoj uniji (EU), pošto ta zemlja predstavlja sigurno utočište na Starom kontinentu.

Prinosi na njemačke dužničke hartije pali su u petak na 1,582 sa 1,661 odsto u četvrtak, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

“Imali smo niz loših vijesti sa obe strane Atlantika. Evropa tone u recesiju, a oporavak SAD slabiji je od očekivanog, u svjetlu najnovijeg izvještaja o zapošljavanju”, izjavio je strateg banke “Natiksis” Rene Defose.

“Sve to navodi investitore da se okrenu njemačkim obveznicama”, dodao je Defose.

Aktivnost u privatnom sektoru evrozone je tokom aprila značajno smanjena, a usporio je čak i “motor Evrope”, Njemačka, pored slabijih članica sa juga monetarnog bloka, pokazali su upravo objavljeni rezultati istraživanja.

Indeks menadžera nabavke (PMI), koji obračunava istraživačka firma “Markit” iz Londona, u aprilu je pao na 46,7 poena, daleko ispod prvobitne procjene od 47,4 poena, što je podstaklo strahovanja da bi recesija u evrozoni mogla da potraje duže nego što se prvobitno očekivalo.

Američko Ministarstvo rada je istovremeno saopštilo da je stopa nezaposlenosti u aprilu snižena na 8,1 sa 8,2 odsto iz marta, ali su poslodavci u SAD zaposlili svega 115.000 novih radnika, što je ispod tržišnih očekivanja.

Analitičar konsultantske firme “Kapital ikonomiks” Pol Ešvort rekao je da podaci o zapošljavanju podstiču zabrinutost da “oporavak (SAD) slabi, baš kao i prošle godine u ovo vrijeme”.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *