Prva bušotina u RS 2013. godine

Dodajte komentar

Do kraja godine preduzeće “Jadran – naftagas” iz Banjaluke trebalo bi da definiše koordinate za prvu istražnu bušotinu nafte i gasa u Republici Srpskoj, a njeno bušenje je planirano za prvi kvartal 2013. godine, rekao je generalni direktor “Jadran – naftagasa” Predrag Radanović.

Radanović je rekao da “Jadran – naftagas” do kraja godine planira da uloži oko pet miliona evra u seizmička istraživanja nalazišta nafte i gasa.

On je dodao da je do sada u proces istraživanja, odnosno u 2D seizmička ispitivanja, investirano oko tri miliona evra, a do kraja 2014. godine, do kad je definisana faza istraživanja, biće uloženo ukupno oko 41 milion dolara.

On je za “Večernje novosti” rekao da je “Jadran – naftagas” 1. novembra prošle godine počeo proces istraživanja nafte i gasa na teritoriji Srpske obavljanjem regionalnih i detaljnih 2D seizmičkih istraživanja, koje za potrebe tog preduzeća izvodi “Kalinjingrad geofizika”.

Prema njegovim riječima, primaran cilj 2D seizmičkih ispitivanja jeste jasno definisanje naftnogasnih potencijala Srpskoj. On je rekao da je plan za 2011. godinu potpuno ispunjen – obavljeno je 210 kilometara regionalnih 2D seizmičkih ispitivanja na istražnom prostoru Novi Grad – Doboj i 490 kilometara detaljnih 2D reflektivnih seizmičkih ispitivanja na istražnom prostoru Semberije (opštine Bijeljina, Ugljevik, Lopare i manjim dijelom Zvornik).

On je dodao da je u toku obrada i interpretacija terenskih podataka dobijenih u ovoj prvoj fazi terenskih istraživanja.

Drugu fazu terenskih radova predstavljaju 2D reflektivna seizmička ispitivanja na teritoriji Posavine (opštine Šamac, Modriča, Donji Žabari i Pelagićevo). U okviru ovih istraživanja planirano je snimanje još 300 kilometara seizmičkih profila. Nakon obrade ovih podataka biće moguće  definisati koordinate prve istražne bušotine na teritoriji Srpske, istakao Radanović.

Dosadašnje procjene geoloških rezervi temelje se na podacima starim oko 20 godina i one iznose približno 50 miliona tona, a rezultati do sada provedenih naftnogeoloških istraživanja ukazuju na postojanje nafte i gasa u ovom regionu.

Na području Šamca juče je počelo istraživanje radi otkrivanja nalazišta nafte i gasa, a seizmička ispitivanja će trajati dva mjeseca. Istraživanje koje sprovodi kompanija “Kalinjingrad geofizika” iz Rusije, radi se na osnovu ugovora sa Društvom za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa “Jadran-Naftagas” iz Banjaluke i odobrenja Vlade Pepublike Srpske.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *