Bloomberg: Kanadske banke dominiraju među najjačim svjetskim bankama

Dodajte komentar

Na listi najjačih i najsigurnijih banaka u svijetu, prema Bloombergu, među prvih deset nema nijedne američke banke.

Evropu na samom začelju predstavlja švedska “Svenska Handelsbanken”, a vladaju kanadske i singapurske banke. Kanada u prvih deset ima četiri predstavnika, a Singapur tri, dok je najbolje plasirana američka banka JP Morgan Chase na trinaestom mjestu.Bloomberg je na listu stavljao samo banke čija je aktiva veća od sto milijardi dolara. To se odnosi na 78 finansijskih institucija. Otpale su i banke koje nisu prošle testove opterećenja centralnih banaka ili su u posljednje četiri godine imale gubitak na godišnjem nivou. Pri sastavljanju liste naglasak je stavljan na adekvatnost kapitala, odnosno pokazatelj Tier 1. On je činio 40 posto ukupnog rezultata. Bloomberg je uzimao u obzir i strukturu aktiva, uloge, troškove, prihode ili naknade rukovodstva.

Zašto su kanadske finansijske institucije najjače i najsigurnije? Tamošnji bankarski sistem je preciznije regulisan nego, na primjer, američki i banke moraju poštovati stroge kriterijume o kvalitetu aktive i rezervi.

Pored toga, ne mogu previše koristiti “efekt poluge” (koriš'enje tuđih izvora finansiranja za vlastitu rentabilnost), 75 posto njihovog kapitala moraju činiti vlastiti izvori.

Osim toga, kanadsko bankarsko tržište je više konzervativno i oprezno. Kanadske banke prošle godine su potrošile 14,4 milijarde američkih dolara i to naročito kupujući banke u SAD-u. Direktor Toronto-Dominion Banka Edmund Clark opisuje trenutnu situaciju kao “mogućnost koje se ukaže jednom u životu”.

Pri pogledu na tržište kapitala, i tu su kanadske banke bolje od američkih. Dok je u posljednje četiri godine indeks 24 najveće američke banke pao 56 posto, indeks osam najvećih kanadskih banaka je porastao 4,8 posto.

TOP 10 BANAKA

1. Oversea-Chinese Banking Corp OCBC (Singapur)
2. BOC Hong Kong Holdings Ltd. (Hong Kong)
3. Canadian Imperial Bank of Commerce CIBC (Canada)
4. Toronto-Dominion Bank TD (Canada)
5. National Bank of Canada (Canada)
6. Royal Bank of Canada (Canada)
7. United Overseas Bank Ltd. (Singapur)
8. DBS Group Holdings Ltd. (Singapur)
9. Hang Seng Bank (Hong Kong)
10. Svenska Handelsbanken (Švedska)

izvor: SEEbiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *