Zašto Amerikanci postaju Švajcarci?

Dodajte komentar

Bogati Amerikanci se u poslednje vreme sve više odriču američkog državljanstva i predaju zahteve za švajcarskim pasošima.

Trend je pokrenut pre četiri godine, a iz godine u godinu raste. Samo prošle godine 1.780 Amerikanaca odreklo se svojih pasoša, što je 235 više nego 2008. godine.

Američka ambasada u švajcarskom Bernu morala je da zaposli novo osoblje kako bi odradila novonastalu zbrku. Šta je tačno dovelo do te pojave?

Poznato je da su švajcarske banke najpopularnije u svetu među velikim bankarskim klijentima, i to zbog više razloga.

Najpre je važna politička stabilnost te zemlje, jer Švajcarska od 16. veka nije vodila ni jedan rat, a zatim izuzetna sigurnost švajcarskih banaka.

Rizik da bi se novac stavljen u švajcarskoj banci mogao izgubiti ili izgubiti na vrednosti gotovo je ravan nuli.

Treće je stabilnost valute i mnogi će finansijski stručnjaci potvrditi da je švajcarski franak jedna od najstabilnijih valuta na svetu.

Sledeći je razlog prvoklasni kvalitet bankarskih usluga, a švajcarske banke veliku pažnju posvećuju diskreciji i čuvanju tajne svojih klijenata. Ako klijenti nisu kriminalci, vrlo teško iko može u švajcarskim bankama doći do podataka o njima i njihovom novcu.

Upravo je ovo poslednje glavni razlog zašto bogati Amerikanci koji žele da izbegnu plaćanje poreza matičnoj zemlji biraju upravo švajcarske banke.

U tome im pomaže švajcarska viševekovna tradicija poštovanja bankovne tajne iznad svega.

Naime, SAD je jedina zemlja u organizaciji OECD (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj) koja naplaćuje poreze svojim državljanima bez obzira na to u kojoj zemlji žive i sprovodi detaljne istrage protiv utajivača poreza u ofšor centrima. U SAD-u je utaja poreza teško krivično delo.

Sve jači pritisak

Ali nedavno doneti još stroži američki zakoni o progonu utajivača poreza doveli su do toga da su čak i Švajcarci morali da popuste u svojoj tradiciji i bankarskoj diskreciji.

“Većina problema zbog utaje poreza američkih državljana sa adresama izvan SAD-a dešava se upravo u Švajcarskoj”, tvrde američki poreski stručnjaci. “Puštamo na snagu apsurdne poreske zakone upravo zbog onih koji konstantno izbegavaju plaćanje svojih obaveza i skrivaju novac, i to najviše u švajcarskim bankama.”

Tako su se 2008. na meti američkih vlasti našle dve najveće švajcarske banke – UBS i Kredi Svis. Obe su podcenile odlučnost borbe američkih vlasti protiv utaje poreza pa je UBS, najveća švajcarska banka, 2009. godine platila 780 miliona dolara kazne jer je čuvanjem bankarske tajne “pomogao” poresku evaziju u 4.700 slučajeva američkih utajivača.

Rušenje institucije bankarske tajne dovelo je toga da je tada više od šest miliona Amerikanaca koji žive izvan domovine počelo da vaga isplativost zadržavanja američke pasoše, a prelaskom na švajcarsko državljanstvo izbegli bi plaćanje poreza SAD-u.

“Zbog toga će se trend odricanja od američkih pasoša nastaviti i povećaće se broj onih koji će se odlučiti na taj korak. FATC (Foreign Account Tak Compliance Act) će vršiti sve jači pritisak na banke da izdaju utajivače poreza “, predviđa Metju Ledvina, američki advokat specijalizovan za poreske parnice. No Ledvina razume zašto Amerikanci sve više pribegavaju tim metodama. “Američki poreski zakoni izazivaju golemu frustracija među iseljenicima jer se svaki dolar koji se uštedi na kraju moraju isplatiti SAD-u u obliku poreza”, kaže Ledvina

izvor: b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *