Slaba prodaja američkih trgovaca širi pesimizam na azijskim berzama

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama cijene akcija jutros pale, drugi dan zaredom, jer su ulagače razočarali slabi podaci iz američke ekonomije.

Cijene akcija u Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji oslabile su do 7,30 sati između 0,2 i 0,8 odsto, dok su u Šangaju blago porasle. Na Tokijskoj se berzi zbog praznika danas ne radi, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,4 odsto, oslabivši drugi dan zaredom.

Ulagače su ponajviše razočarali izvještaji američkih trgovačkih lanaca o slabijoj nego što se očekivalo prodaji u aprilu jer prodaja mnogih azijskih izvoznika uveliko zavisi upravo o potražnji iz SAD-a.

I druge naznake usporavanja rasta američke ekonomije loše utiču na tržište. Jutros su pod najvećim pritiskom akcije u energetskom sektoru jer je juče terminska cijena nafte na berzi u Njujorku potonula više od 2,5 dolara. Jutros se, pak, stabilno kreće oko 102,60 dolara po barelu.
Ulagači su oprezni i zbog toga što će danas biti objavljen ključni izvještaj o zaposlenosti u SAD-u, koje bi moglo znatno uticati na smjer tržišta.
Budu li podaci slabiji od očekivanja, cijene bi akcija mogle osjetno pasti. To bi loše uticalo i na dolar jer bi oživjele špekulacije o dodatnom labavljenju monetarne politike u SAD-u.

Tržište akcija ionako već duže vrijeme podržava nada da će Fed pokrenuti novi, treći program kvantitativnog popuštanja, odnosno kupovine državnih obveznica.
S druge strane, nakon jučerašnje sjednice Evropske centralne banke splasnula je nada u dodatno labavljenje monetarne politike u evrozoni.
„Ako podaci iz SAD-a budu slabi, ojačaće špekulacije o daljem kvantitativnom popuštanju monetarne politike. S druge strane, nakon jučerašnje sjednice splasnula je nada da će ECB uskoro nastaviti s ubrizgavanjem dodatne likvidnosti na finansijska tržišta”, kaže Rob Ryan, strateg u banci BNP Paribas.

Zahvaljujući tome, na valutnim je tržištima evro stabilan, uprkos zabrinutostima u vezi recesije i dužničke krize u evrozoni.
Jutros se kurs evra kreće oko 1,3150 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,3140 dolara.
U odnosu na japansku valutu, cijena evra ojačala je s jučerašnjih 105,30 na 105,40 jena.
I dolar je stabilan prema japanskoj valuti, pa se njegov kurs kreće na jučerašnjim nivoima od oko 80,15 jena, prenose agencije.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *