Oslabio privatni sektor eurozone

Dodajte komentar

Privatni sektor evrozone značajno je oslabio u aprilu, a pad je prevazišao očekivanja, pokazuju rezultati novog istraživanja.

U analizi agencije “Markit” navodi se da je indeks privatnog sektora u aprilu oslabio na 46,7 sa 49,2 u martu. Svaka vrijednost ispod 50 ukazuje na kontrakciju.

To je najveći pad od oktobra prošle godine i jedna od najvećih kontrakcija u posljednje skoro tri godine, prenio je Bi-Bi-Si.

“Markit” u izvještaju zaključuje da je ekonomija evrozone kao cjelina u aprilu oslabila za 0,5 odsto na kvartalnom nivou.

Italija je zabilježila najnižu aktivnost proizvodnog i uslužnog sektora u posljednje tri godine, dok je Njemačka, najjača evropska ekonomska sila, skliznula “prema stagnaciji”.

Broj novootvorenih preduzeća u padu je deveti mjesec zaredom, a tempo zapošljavanja novih radnika slabi četvrti mjesec u nizu.

Glavni ekonomista “Markita” Kris Vilijamson izjavio je da se raspoloženje među privrednicima pogoršava širom regiona od početka godine.

“Privredni rast praktično je zaustavljen u Njemačkoj i Francuskoj, pa su se ove zemlje pridružile Italiji i Španiji u pogledu snažnog tema ekonomskog pada”, rekao je Vilijamson.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *