Nezaposlenih u eurozoni nikad više

Dodajte komentar

Nezaposlenost u evrozoni porasla je do najvećeg nivoa u 15 godina, a industrijska proizvodnja smanjuje se već deveti mesec, piše Blumberg.

Broj nezaposlenih u evrozoni narastao je skoro do 11 odsto u martu, što je najveći nivo od aprila 1997. godine, a industrijske proizvodnje pala je na 45,9 bodova sa martovskih 47,7 (veća od 50 znači rast, a manja pad).

Evropska centralna banka verovatno će referentnu kamatnu stopu zadržati na rekordno niskih 1 odsto. Direktor ECB-a Mario Dragi kazao je nedavno da evropski lideri moraju stvoriti kompaktan rast jer rezanje potrošnje smanjuje aktivnost regije.

Broj ljudi bez posla u evrozoni narastao je na 17,4 miliona, a stopa nezaposlenosti u Evropskoj uniji u martu je iznosila 10,2 odsto. Prema očekivanjima, najveću stopu nezaposlenosti od 24,1 posto beleži Španija, sledi je Grčka sa 21,7 odsto, a najmanju nezaposlenost imaju Austrija i Holandija, 4 odnosno 5 odsto.

S druge strane, sezonski prilagođen broj nezaposlenih Nemaca u aprilu neočekivano je povećan za 19.000 pa je bez posla bilo 2.875.000 ljudi, izvestila je nemačka Savezna agencija za rad.

Broj nezaposlenih koji ne uključuje sezonski uslovljene faktore manji je pak za 64.632 i bez posla je bilo 2.963.000 ljudi. Time je stopa nezaposlenosti kliznula na 7 posto, sa 7,2 odsto, koliko je iznosila u martu. U prošlogodišnjem aprilu iznosila je 7,3 odsto.

izvor: b92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *