Nafte nikada neće nestati

Dodajte komentar

William Engdahl, autor knjiga “Vijek ratova: Anglo-američka naftna politika i novi svjetski poredak” i “Sjeme uništenja: geopolitika genetski modifikovane hrane i globalno carstvo”, tvrdi da su priče o nestašici nafte – lažne.

– To je uostalom na samrtnoj postelji i priznao M. King Hubert, tvorac teorije o nestašici nafte na čijim su tezama počivale sve kasnije pretpostavke. To da nema nafte, to je dogma.

– Počiva na teoriji da su mrtvi dinosauri, odnosno da su njihovi ostaci ušli duboko u tlo, negdje čak i 20 kilometara prije 50 miliona godina i da su se s njihovim ostacima dogodile neobične transformacije od kojih je nastala nafta – kazao je Engdahl u intervjuu za Globus, navodeći da su Rusi za vrijeme Drugog svjetskog rata došli do saznanja da nafta nije fosilnog porijekla.

Priče o ograničenoj količini nafte na svijetu potrebne su, tvrdi Engdahl, zbog naftnih giganata koji tako mogu da podižu cijene, prenosi trojka.rs. – Henri Kisindžer je rekao: ako kontrolišete naftu, kontrolišete čitave države, pa i čitav svijet. Zato je teorija o fosilnom gorivu komplementarni dio takve politike – ocijenio je Engdahl.

– Rusi su dokazali da nafta potiče iz zemljinog jezgra, da se nalazi u samom njenom središtu. Tokom miliona godina razdvajanja zemljine površine i tektonskih pomjeranja otvorili su se kanali kojima je nafta krenula na gore, prema površini, pod velikim pritiskom i zbog visoke temperature u unutrašnjosti zemlje. Tim kanalima ona negdje dolazi brže, negdje sporije. Ali, ima je svuda. Nafte ima. Ona ne nestaje ni presušuje, nego se samo u nekim slučajevima prebrzo crpi jer treba pričekati da dođe novi mlaz – kazao je Engdahl.

– Nafta i prirodni gas obnovljivi su izvori. No, da se to zna, nafta ne bi koštala 120 dolara po barelu – zaključio je Engdahl, koji smatra da bi realna cijena trebalo da bude 70 do 75 dolara po barelu.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *