Indeksi pali uoči izvještaja o zaposlenosti

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene akcija pale jer su nejasni signali iz američke ekonomije naveli ulagače na oprez uoči objave ključnog izvještaja o zaposlenosti.

Dow Jones indeks oslabio je 61 bod, ili 0,47 odsto, na 13.206 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,77 odsto, na 1.391 bod, a Nasdaq indeks 1,16 odsto, na 3.024 boda.
Institut za menadžere nabavke izvijestio je juče da je njegov ISM indeks uslužnoga sektora u aprilu pao s 56 na 53,5 bodova, znatno niže nego što se očekivalo, pri čemu su pali pokazatelji i za nove narudžbine i za zaposlenost.

I dok su nedavni podaci pokazali da aktivnost u američkom industrijskom sektoru raste, slabost uslužnog sektora navela je ulagače na oprez.
Loše su na tržište uticali i podaci nekoliko trgovačkih lanaca, među ostalim Gapa i Targeta, o slabijoj nego što se očekivalo prodaji u aprilu. Akcija Gapa pojeftinila je 1,6, a Targeta 2,5 odsto, pa je S&P indeks trgovačkog sektora oslabio 0,9 odsto.
Zbog toga ulagače nije ohrabrio ni podatak da je prošle nedjelje broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao za 27.000, na 365.000, što je znatno veći pad nezaposlenosti nego što se očekivalo.

To je malo ublažilo zabrinutost koju su dan prije izazvali podaci ADP-a o razočaravajuće slabom zapošljavanju u privatnom sektoru. Zbog toga su ulagači vrlo oprezni uoči službenog izvještaja o zaposlenosti, koje će biti objavljeno u petak.
Još početkom nedjelje procjenjivalo se da bi broj novih radnih mjesta u aprilu mogao porasti za 170.000, no sada su procjene smanjene na 125.000 do 150.000.
„Tržište je i dalje nesigurno, što je posljedica slabih makroekonomskih podataka koji su ulagače natjerali na oprez uoči izvještaja o zaposlenosti”, kaže Chuck Carlson, direktor u kompaniji Horizon Investment Services.

Tržište ponešto podržavaju dobri kvartalni poslovni rezultati kompanija. Dosad je izvještaje objavila 391 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, a pritom su rezultati njih 68,3 odsto nadmašili očekivanja analitičara. No, očekivanja su vrlo niska.
I na evropskim se berzama juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,15 odsto, na 5.766 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,24 odsto, na 6.694 boda, a pariški CAC 0,09 odsto, na 3.223 boda, prenose agencije.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *