Vlada usvojila smjernice makroekonomske politike do 2015

Vlada Crne Gore, na današnjoj sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Igor Lukšić,  usvojila je Smjernice makroekonomske i fiskalne politike za period od 2012. do 2015. godine.

Ovaj dokument predstavlja osnovu za pripremu Budžeta za 2013. godinu i Pretpristupnog ekonomskog programa za Crnu Goru od 2012. do 2015. godine.

Prema projekcijama osnovnog makroekonomskog scenarija, u 2012. godini ostvariće se slabi rast ekonomske aktivnosti od 0,5 odsto, u 2013. godini doći će do blagog oporavka od 1,5 odsto, a nešto snažniji rast od 3.5, odnosno 4 odsto, očekuje se u 2014. i 2015. godini.

U uslovima globalne krize, razvoj crnogorske ekonomije biće usmjeren na jačanje stabilnosti, uz stvaranje čvrstih osnova za dinamičan ekonomski razvoj u srednjem roku.

Prioritetne aktivnosti Vlade u ovom periodu biće fokusirane na nastavak integracionih procesa, održavanje stabilnosti javnih finansija i jačanje kredibiliteta crnogorske ekonomije, kao preduslova ekonomskog rasta i razvoja.

izvor:bankar

Check Also

Kineska centralna banka najavljuje nve ekonomske podsticaje

Kineska centralna banka će preduzeti dalje korake kako bi podržala ekonomiju pogođenu koronavirusom, uključujući oslobađanje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *