Kinezi zaiteresovani za Luku Bar

Dodajte komentar

Crnogorska delegacija predvođena ministrom saobraćaja i pomorstva dr Andrijom Lomparom učesnik je u radu Međunarodnog transportnog foruma, koji se ove godine održava u Lajpcigu od 2 do 4 maja, sa ciljem da političkim liderima i privatnim dioničarima ponudi platformu za zajednički rad na transportnim pitanjima od globalnog značaja, te omogući dublje razumijevanje osnovne uloge koju transport ima u ekonomiji i društvu.

U okviru ovogodišnjeg Foruma ministar Lompar sastao se sa zamjenikom ministra saobraćaja NR Kine, g-dinom Feng Zhenglinom u cilju unapređenja saradnje u oblasti transporta i učešću kinsekih partnera na koncesiji za Luku Bar. Prema ocjeni g-dina Zhenglina, kineske kompanije i investitori sve više pokazuju interes za ulaganja u Crnu Goru te je stoga prema njegovom mišljenju za realno očekivati njihov brz dolazak na naše tržište.

Ministar Lompar susreo se i sa ministrom Albanije, g-dinom Sokolom Olldashiem, kako bi razgovarali o bržoj realizaciji zajedničkih projekata. Glavna tema razgovora bila je koordinacija radova na rekonstrukciji puta od Gusinja do Podgorice preko Albanije čija je realizacija za građane sjevera Crne Gore od neprocjenjivog značaja. Ministri su razgovarali i o zajedničkim aktivnostima na revitalizaciji plovidbe Skadarskim jezerom kao i usklađivanju dinamike za izradu projektne dokumentacije za Jadransko-jonski autoput.

Pored navedenog, ministar saobraćaja i pomorstva dr Andrija Lompar uzeo je učešće na Okruglom stolu, na kojem su ove godine ministri razgovarali na temu “Sigurnost brodova za krstarenje” , te je u tom smislu, istakao značaj regulisanja pomorskog saobraćaja i obrazovanja visokih zvanja na brodu.

Ovogodišnji Forum okupio je blizu 800 učesnika među kojima su delegacije ministarstava transporta na čelu sa ministrima ili šefovima delegacija zemalja Foruma, predstavnici Evropske komisije i UN, transportne industrije, istraživači, predstavnici međunarodnih finansijskih institucija, nevladinih organizacija i civilnog društva iz Evrope i svijeta.

Međunarodni transportni forum, koji okuplja više od 50 zemalja članica, uspostavljen je usvajanjem Dablinske deklaracije u maju 2006. godine i pored evropskih zemalja koje su i ranije činile SEMT, okuplja i novopridružene članice kao što su SAD, Australija, Japan, Kanada, Brazil, Koreja, Kina itd.

 U okviru ovogodišnjeg Foruma, danas će biti održana konferencija ministara transporta na kojoj će ministar Lompar i ostali ministri transporta zemalja članica ITF-a podijeliti iskustva svojih zemalja u uvođenju inovacija u oblasti transporta te razmatrati načine za prevazilaženje političkih, finansijskih, tehničkih i organizacionih izazova u ovoj oblasti.

izvor: bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *