Indeksi azijskih berzi trpe zbog američkog tržišta rada

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama cijene akcija jutros pale jer su ulagače zabrinuli slabi podaci s američkog tržišta rada i pojačani recesijski pritisci na ekonomiju evrozone.

Cijene akcija u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu oslabile su do 7,30 sati između 0,1 i 0,4 odsto, dok je singapurski berzovni indeks balansirao na rubu pozitivnog i negativnog područja.
Na Tokijskoj se berzi zbog praznika danas ne radi, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,3 odsto.
Ulagače je zabrinuo podatak da je u aprilu u privatnom sektoru SAD-a otvoreno samo 119.000 novih radnih mjesta, znatno manje nego što se očekivalo i manje nego mjesec dana prije, kada je broj zaposlenih povećan za 201.000.

Zbog toga su ulagači oprezni uoči objave službenih podataka o zaposlenosti u SAD-u, koji će biti objavljeni u petak. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je otvoreno oko 170.000 novih radnih mjesta.

Nervoza na tržištu vlada i zbog niza novih podataka, od nezaposlenosti do industrijske aktivnosti, koji pokazuju da ekonomija evrozone klizi sve dublje u recesiju.
Zbog toga se s nestrpljenjem očekuje današnja sjednica čelnika Evropske centralne banke i njihov osvrt na situaciju. Uprkos slabljenju ekonomije, ne očekuje se smanjenje ključne kamatne stope, prenose agencije.

„Čini mi se da je prerano za novo labavljenje monetarne politike, no rizik uvijek postoji”, kaže Sebastian Galy, strateg u Societe Generale banci.
Zbog slabljenja evropskih privreda, što bi prezaduženim članicama evrozone, kao što su Španija i Italija, moglo dodatno otežati izlazak iz dužničke krize, evro je na valutnim tržištima pod pritiskom.

Jutros se njegov kurs kreće oko 1,3140 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,3225 dolara.
U odnosu na japansku valutu, cijena evra potonula je s jučerašnjih 106,25 na 105,35 jena.
I dolar je oslabio prema japanskoj valuti, pa je njegov kurs skliznuo s 80,30 na 80,15 jena.
Nakon jučerašnjeg pada za 90-ak centi, jutros je terminska cijena nafte na berzi u Njujorku oslabila daljih 10-ak centi, na 105,15 dolara po barelu.

izvor.capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *