Uskoro struja od sunca u Srbiji

Dodajte komentar

Kada postrojenje u Kuršumliji bude završeno za 40-tak dana, poteći će prva struja iz solarne elektrane u Srbiji, rekao savjetnik premijera Srbije Petar Škundrić.

Izgradnja prvog vjetroparka u Srbiji, kapaciteta oko devet megavata (MW), treba da počne 2.maja na Vrškoj Čuki, najavio je savjetnik premijera Srbije za energetiku Petar Škundrić, i dodao da će za oko mjesec i po dana Srbija dobiti i struju iz prve veće solarne elektrane.

Na Vrškoj Čuki treba da budu podignuta još tri takva vjetro parka ukupne snage oko 37 megavata, kazao je Škundrić, i podsjetio da je prošle nedjelje u Kuršumliji počela izgradnja solarne elektrane snage dva MW.

Kada postrojenje u Kuršumliji bude završeno za 40-tak dana, poteći će prva struja iz veće solarne elektrane u Srbiji, ukazao je Škundrić.

Škundrić je ukazao da su u Srbiji do sada postojale samo manje solarne elektrane od 15 do 50 kilovata (KW) instalisane snage, odnosno ukupna instalisana snaga izgrađenih sunčevih panela u Srbiji do sada je iznosila oko 200 do 250 KW.

– Srbija u ukupnom potencijalu obnovljivih izvora raspolaže sa oko 17 procenata solarne energije – rekao je Škundrić, ali i naglasio da država ne može da se obaveže da će svu proizvedenu solarnu energiju moći da otkupljuje po povlašćenim cijenama od 23 evrocenti za kilovat čas (kWh), jer je to skupa energija.

Izvor: capital.ba

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *