Sve manje posla za foto – radnje

Dodajte komentar

Fejsbuk je, svakako, jedan od krivaca za to što naši sugrađani sve rjeđe izrađuju fotografije. Kako kažu, praktičnije im je da ih čuvaju u kompjuteru i razmjenjuju sa prijateljima preko društvenih mreža. Zato i vlasnici foto – radnji ističu da, naročito u posljednjih pet godina, sve teže posluju.

Naša sugrađanka Stana Nikolić kaže da u njenoj kući ima mnogo   porodićnih albuma. Tu su, priča, fotografije  sa vjenčanja, krštenja i mnogih drugih bitnih datuma za njenu porodicu:

«Baš samo skoro sjedjela sa unukom i prelistavala albume, kojih imamo baš dosta i prisjećala se tako nekih lijepih trenutaka».

Da danas nije tako, potvrđuju mladi, koji kažu da se ne sjećaju kad su bili u nekoj foto – radnji. Dovoljno im je, ističu, da izbace fotografiju na Fejsbuk ili da je samo imaju u računaru. To je, smatraju, bolje mjesto od prašnjavih podruma i kutija u kojima albumi uglavnom završe:

« Ne izrađujem uopšte slike…Ponekad izradim neke sa ljetovanja ili sa nekih važnijh događaja, ali obično moje slike završe samo u računaur ili ih izbacim na Fejsbuk.Mislim da je glupo izrađivati ih kad već možeš da ih pogledaš sa, recimo, laptopa. Bolje je nego da se nosam sa albumima i čudima».

Da se fotografije ne izrađuju kao nekada, potvrdili su nam i u foto –  radnjama. Vlasnici  kažu da su  naročito u posljednjih pet godina fotografije, i to one amaterske, u krizi. Opstaju, kažu, samo reportažne fotografije. Kako krivca za to vide – tehnologiju:

« Ljudi koji imaju laptopove i računare su nemarni da dođu da izrade fotografije, već ih čuvaju u računaru, na flešci. Izrađuju se samo one  sa svadbi, fotografije beba».

Manje posla imaju, napominju vlasnici – od kada je izrada fotografija za lična dokumenta prešla u ruke MUP-a. Ni pristupačne cijene im, ističu, ne pomažu:

«Standardni format je 20 centi po fotografiji, pri čemu su tu i popusti ukoliko se izrađuje više slika».

Loši dani za fotografije nijesu došli samo u Crnu Goru .  Najpoznatija svjetska firma koja se bavila izradom fotografija – Kodak  pred stečajem je.

A kad već ne mogu da se uzdaju u izradu fotografija, šansu vlasnici  foto – radnji u našoj državi, kako su nam kazali, vide u nečem drugom –  pravljenju šolja sa ukarasima, majica sa aplikacijama,  jer to je bar za sada, kako kažu, itekako traženo.

izvor:AntenaM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *