Rusija neće znati šta sa gasom

Dodajte komentar

Rusija može do 2030. da uveća izvoz gasa u Evropu na 220-230 milijardi kubnih metara, ili za 50 odsto, kaže predsednik ministarstva za energetiku Ilja Galkin.

Prošle godine Rusija je evropskim potrošačima isporučila 150 milijardi kubnih meta prirodnog gasa, podseća ruski dnevnik u elektronskom izdanju “RBK Dejli”.

“Eksploatacija gasa u Rusiji u narednih 18 godina može da se poveća za 30-50 procenata sa sadašnjeg nivoa od 670 milijardi kubnih metara, dok će domaća potrošnja da poraste za samo 20-30 odsto”, pojasnio je Galkin.

Ovogodišnji izvoz gasa ruski “Gasprom” prognozira na 154 milijardi kubnih metara, iako su ranije planirane isporuke 164 milijardi kubika.

Zamenik direktora filijale holdinga za izvoz “Gasprom eksport” Andrej Zotov je nedavno rekao da će koncern ove godine evropskim potrošačima isporučiti istu količinu gasa kao prošle godine, odnosno 150 milijardi kubnih metara.

Predstavnici “Gasproma” su krajem aprila saopštili da je holding u prvom ovogodišnjem tromesečju premašio plan proizvodnje i isporuka gasa na domaće tržište.

U prva tri meseca eksploatacija je bila za 1,7 milijardi kubnih metara veća od planirane i dostigla je 141,8 milijardi kubnih metara. Isporuke na domaće tržište su povećane za 3,5 milijardi na 104,6 milijardi kubnih metara.

U koncernu su takođe istakli da je aprilski izvoz gasa u Evropu premašio planirane količine za šest procenata. Martovski izvoz ruskog gasa je bio 23 odsto manji nego u istom mesecu 2011. godine, 11,3 milijardi kubnih metara.

izvor: b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *