Merdok nepodoban, ali ostaje glavni

Dodajte komentar

Vlasnik medijske grupe Njuz korporejšn Rupert Merdok zadržaće apsolutnu vlast nad medijskom imperijom koju je izgradio, navode stručnjaci.

I to uprkos tome što ga je britanska parlamentarna komisija ocenila kao “nepodobnog” da upravlja tom grupom.

Komisija koja je ispitivala aferu prisluškivanja je u zaključcima oštro kritikovala Merdoka, izvršnog direktora Njuz Korpa, i optužila ga za “namerno slepilo”, a njegovog sina Džejmsa da je “svesno ignorisao” ono što se dešavalo, iako je imao odgovornost za britanske listove u okviru grupe.

To je zaključak komisije posle devet i po meseci istrage o skandalu telefonskih prisluškivanja tabloida Njuz of d’ Vorld, koji je zbog toga i ugašen prošlog leta. Sumnja se da su novinari tog nedeljnika prisluškivali oko 800 ljudi tokom 2000-ih da bi dobili ekskluzivne vesti.

Njuz korp i njegova britanski ogranak Njuz internešenel uvučeni su u opsežnu krivičnu istragu oko prisluškivanja telefona i navoda o hekovanju kompjutera i podmićivanju.

Zaključi komisije nemaju pravne posledice ali bi mogli da pojačaju pritisak na britanskog medijskog regulatora OFKOM koji ispituje da li je britanska satelitska televizija Bi-Skaj-Bi (BSkyB), u kojoj je Mardokova kompanija najveći akcionar, dovoljno odgovorna da zadrži svoju licencu za emitovanje.

Njuz korp ima kontrolni udeo od 30 odsto u BSkyB-iju. Bi-Skaj-Bi danas je u saopštenju stala u svoju odbranu i navela da je “podobna i sposobna” kompanija.

Merdok (81) drži vlast nad strukturom kapitala svoje grupe “Njuz korp” i, zajedno sa svojom porodicom, kontroliše oko 40 odsto prava glasa iz svog sedišta u Njuorku. Saudijski milijarder Al-Valid ben Tagtal, koji podržava upravu grupe, drži još oko sedam odsto prava glasa.

Kao posledica ovakvog rasporeda prava glasa, nemoguće je za akcionare da smene upravu kompanije, rekao je profesor prava na Kolumbija univerzitetu u Njujorku Robert Džekson.

Ovaj oblik akcionarskog kapitala dosta je rasprostranjen u sektoru medija gde menadžeri ne žele da ih akcionari preispituju svaki put kada ostvare rezultate slabije od očekivanih.

Džekson ocenjuje, međutim, da će Merdok, koji je već morao da se suoči sa vrlo neprijateljskom generalnom skupštiom akcionara u oktobru, morati da položi račune svom upravnom odboru.

izvor: b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *