Dobit UBS-a pala 54 odsto

Dodajte komentar

Najveća švajcarska banka UBS izvijestila je u srijedu o 54-procentnom padu neto dobiti u prvom tromjesečju 2012. a kao razloge takvog rezultata navela je gubitak u ogranku investicionog bankarstva, računovodstveni trošak povezan s dugom i teške tržišne uslove.

Neto dobit u prvom tromjesečju pala je na 827 miliona franaka (910 miliona dolara), s 1,81 milijardu franaka u istom periodu prošle godine, izvijestila je banka prije otvaranja berze u Cirihu. Analitičari su očekivali neto dobit od 1,2 milijarde švajcarskih franaka. U banci takođe prognoziraju loše rezultate u drugom tromjesečju 2012. zbog evropske dužničke krize, američkog budžetskog manjka i globalne nesigurnosti.

“Izostanak napretka u tim ključnim pitanjima umanjiće mogućnost poboljšanja aktuelnih prilika na tržištu i potencijalno podržati nepovoljne trendove po rast prihoda, neto kamatne marže i neto priljev novog novca”, ističe banka u saopštenju.

Rezultati u prvom tromjesečju takođe predstavljaju zaokret u odnosu na posljednje tromjesečje 2011. kada je banka zabilježila neto dobit od 319 miliona franaka.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *