Crna Gora važno tržište za robu iz Srbije

Dodajte komentar

Crna Gora je, poslije Njemačke, Italije i Bosne i Hercegovine (BiH), prema vrijednosti robnog izvoza, za Srbiju četvrta po značaju izvozna destinacija.

Najveći dio izvoza iz Srbije u Crnu Goru čini roba široke potrošnje, prije svega poljoprivredni proizvodi, objavio je  portal Makroekonomija.
Ukupna vrijednost izvoza u Crnu Goru ima blagi rast, sa 600 miliona evra u 2009. godini na 605 miliona evra u 2010. i 639 miliona u 2011. godini.
Relativan značaj Crne Gore za ukupan izvoz smanjuje sa 10 odsto u 2009. na 8,2 odsto i 7,6 odsto u naredne dvije godine.

Poljoprivredno-prehrambeni sektor imao je izvoz vrijedan 217 miliona evra u 2009, 214 miliona u 2010. i 239 miliona u 2011. godini. S obzirom na činjenicu da je udio poljoprivredno-prehrambenog sektora u ukupnom izvozu Srbije stabilan, oko 23 odsto, dolazi se do podatka da je Crna Gora mnogo značajnija za izvoz poljoprivrednih proizvoda od industrijskih.

Udio Crne Gore u ukupnom poljoprivrednom izvozu iznio je 15,6 odsto u 2009. godini, 12,8 osto u 2010. i 12,5 odsto u 2011. godini.

Udio Crne Gore se smanjuje usljed ogromnog rasta vrijednosti izvoza žitarica iz Srbije u Rumuniju.

Robe koje imaju veliki značaj prilikom izvoza u Crnu Goru su mlječni proizvodi, mesne prerađevine, sokovi, mineralne vode, časopisi, građevinski materijali, električna energija, derivati nafte…

Postoje proizvodi, poput, biskvita, suncokretovog ulja, čokolada, čiji je udio manji od 30 odsto, usljed znatno veće vrijednosti izvoza u BiH ili u Makedoniju.

Crna Gora, uz BiH i Makedoniju, predstavlja za veliki broj preduzeća u Srbiji prvi korak u širenju plasmana, poslije zauzimanja i učvršćivanja pozicija na domaćem tržištu. Kada izvoz u ove zemlje postane dovoljno veliki, preduzeća mogu da nastave proces širenja u inostranstvu, u skladu sa tražnjom za njihovim proizvodima.

Izvor: capital.ba

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *