Alarmantno stanje sa zapošljavanjem širom svijeta

Dodajte komentar

Međunarodna organizacija rada /ILO/ upozorila je da je globalna situacija u vezi sa zapošljavanjem alarmantna i neće se skoro popraviti.U svom najnovijem izvještaju agencija navodi da mjere štednje, posebno u naprednim ekonomijama, nanose štetu stvaranju novih radnih mjesta, prenosi Bi-Bi-Si.

ILO navodi da će se situacija najvjerovatnije pogoršati zbog pada globalnog rasta i povećanja radne snage.

Visoka stopa nezaposlenosti predstavlja zabrinutost u SAD i za druge velike ekonomije i nanijela je štetu ekonomskom oporavku.

“Malo je vjerovatno da će svjetska privreda rasti povoljnim tempom u narednih par godina radi ispunjavanja deficita radnih mjesta i obezbjeđivanja posla za više od 80 miliona koji će tokom tog perioda postati dio tržišta rada”, navodi agencija.

U međuvremenu, neke od najvećih ekonomija u evrozoni moraju da prepolove vladinu potrošnju zbog rastuće dužničke krize u regionu.

Agencija se kritički osvrnula na mjere štednje nekih evropskih ekonomija rekavši da ne samo da nisu smanjile deficit, već su nanijele štetu privrednom rastu, a posljedice toga odrazile su se na tržište rada i zaposlenje.

Prema posljednjim podacima, stopa nezaposlenosti u Španiji dostigla je rekordan nivo krajem marta od 24,4 odsto i ova zemlja je sada zvanično u recesiji.

I nezaposlenost u Francuskoj skočila je 11. mjesec zaredom.

“Usko fokusiranje mnogih zemalja evrozone na fiskalnu štednju produbljuje krizu radnih mjesta i moglo bi da vodi još jednoj recesiji u Evropi”, rekao je Rejmond Tores, autor izvještaja ILO.

Ipak, navodi agencija, stopa zaposlenosti u zemljama u razvoju raste brže i premašila je krizne nivoe od prije izbijanja krize.

ILO upozorava da se javlja nova i problematičnija faza na globalnom tržištu rada.

Više od 40 odsto ljudi koji traže posao u razvijenim ekonomijama ne rade više od godinu dana, što ukazuje da ljudima treba više vremena da nađu posao.

U isto vrijeme, agencija naglašava da se stopa nezaposlenosti omladine povećava i u razvijenim i zemljama u razvoju, a što je trend koji bi mogao da ima dalekosežne posljedice.

“Ovi ogromni ekonomski troškovi u smislu gubitka vještina i motivacije mogli bi da vode smanjenju ljudskog kapitala”, navodi se u izvještaju, dodajući da se mogu tu javiti i socijalne implikacije u smislu izbijanja nemira, pojavljivanja bolesti i slično.

Izvor: capital.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *