Španska privreda ponovo u recesiji

Dodajte komentar

Španija je potonula u recesiju u prvom kvartalu ove godine, a ekonomisti smatraju da će uvedene mjere štednje i problemi u bankarskom sektoru odgoditi obnovu privrednog rasta za kraj ove godine ili početak sljedeće.

Ovo je druga recesija u posljednje dvije godine u četvrtoj najvećoj evropskoj ekonomiji, a uslijedila je u vrijeme kada Vlada pokušava da uvjeri investitore da joj neće biti potrebna spoljna pomoć u plaćanju računa, kao što se desilo drugim zemljama opterećenim dugovima.

Zemlja je izložena pritisku najuticajnijih članica Unije da dovede u red javne finansije suzbije protivljenje domaće javnosti mjerama štednje, koje su dovele do dvostruko veće stope nezaposlenosti u poređenju sa evropskim prosjekom.

Španska privreda je od januara do marta oslabila za 0,3 odsto, dok su analitičari očekivali 0,4 odsto. Pojedini ekonomisti prognoziraju recesiju od 1,5 odsto do kraja godine.

U Vladinom najnovijem ekonomskom planu, koji je objavljen prošle sedmice i poslat na odobravanje Evropskoj komisiji, prognozirana je recesija od 1,7 odsto u 2012. godini i povratak u privredni rast za 0,2 odsto sljedeće godine.

izvor.capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *