Šehović: Crna Gora srednje zadužena zemlja

Dodajte komentar

Crna Gora sa javnim dugom 48 odsto bruto domaćeg proizvoda spada među srednje zadužene zemlje, što je zaduženje na nivou kriterijuma iz Mastrihta. Saradnik na Ekonomskom fakultetu i poslanik SDP-a Damir Šehović podsjeća da je prosječni nivo javnog duga u zemljama Evropske unije mnogo veći.

Šehović takođe primjećuje da mnogi često poistovjećuju javni dug i javni zajam a to su, kako ističe, dva različita termina u ekonomiji, prenosi Antena M.

“Budući da javni dug nastaje na osnovu javnog zajma, kao i na osnovu drugih stvari koje nijesu predmet javnog zajma, kao što su obaveze države poput ekspropriracije, potom naknada ratne štete i sve druge obaveze koje država mora izmiriti, a koje nijesu nastale kao predmet zaključenja ugovora države na osnovu javnog zajma”.

Stoga može se zaključiti, kaže Šehović da javni zajam jeste javni dug, ali da svaki javni dug nije javni zajam.

Kada je riječ o određivanju granica javnog duga tu postoji nekoliko kriterijuma, dodaje Šehović- i to u odnosu na broj stanovnika, državnu imovinu, budžetske prihode, bruto domaći proizvod. Šehović izdvaja:

“Mastrihtski kriterijumi koji predviđaju granicu zaduženja države koja ne smije iznositi više od 60% bruto domaćeg proizvoda”.

Crna Gora sa svojim javnim dugom koji je sada na nivou od oko 48 % bruto domaćeg proizvoda, kazao je on Anteni M, spada među srednje zadužene zemlje, to je nivo zaduženja koji je u nivou Mastrihtskih kriterijuma.

Šehović podsjeća da je prosječni nivo javnog duga u zemljama Evropske unije mnogo veći nego što je u Crnoj Gori.

“Prosječni nivo zaduženja u zemljama Evropke unije se trenutno kreće oko 90% bruto domaćeg proizvoda, a pojedine zemlje značajno odskaču od tog nivou poput Grčke i drugih zemalja koje se suočavaju sa velikim iznosom javnog duga u odnosu na bruto domaći proizvod”.

Najvažnije je, zaključuje Šehović da se novac koji se uzima po osnovu javnog duga troši u produktivne svrhe.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *