Merkel podržala jačanje Evropske investicione banke

Njemačka kancelarka Angela Merkel podržala je pozive za jačanje Evropske investicione banke (EIB) i fleksibilniju upotrebu infrastrukturnih fondova EU za podsticanje ekonomskog rasta u Evropi.

Njeni komentari su dio nove njemačke inicijative da se, pored oštrih mjera štednje i povećanja poreza, preduzmu i koraci koji bi osigurali privredni rast.

Ova promjena retorike predstavlja djelimično i odgovor na izjave Fransoa Olanda, očekivanog pobjednika francuskih predsjedničkih izbora u drugom krugu 6. maja. Oland je kritikovao Merkelino fokusiranje na budžetske rezove i strukturne reforme.

“Zamislivo je da dodatno ojačamo sposobnosti Evropske investicione banke”, rekla je Merkel listu “Lajpciger folkscajtung”, ali nije navela više detalja.

Prošle sedmice, komesar EU za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren predložio je povećanje kapitala EIB za deset milijardi evra i rekao da bi to rezultovalo rastom investicionog fonda na ukupno 180 milijardi evra.

Oland je podržao robusniju finansijsku ulogu EIB i efikasniju upotrebu evropskih strukturnih fondova.

Ministri finansija zemalja EU razgovaraće o EIB na svom sljedećem sastanku sredinom maja.

Merkel je rekla da bi fleksibilnija upotreba fondova namijenjenih za infrastrukturne projekte, obučavanje i ostale oblasti moglo da unaprijedi poslovanje malih i srednjih firmi.

Ona je dodala da ne dolazi u obzir ponovno pokretanje pregovora o pitanju budžetske discipline, o čemu je 25 od 27 članica Unije postiglo dogovor u decembru prošle godine.

Merkel je javno podržala aktuelnog francuskog predsjednika Nikolu Sarozija u izbornoj trci, ali je u intervjuu rekla da bi mogla dobro da sarađuje sa bilo kojim pobjednikom izbora u Francuskoj.

izvor: capital.ba

Check Also

The Banker proglasio NLB za banku godine u Crnoj Gori

Nekoliko mjeseci nakon osvajanja nagrade „Najbolja banka u Crnoj Gori“ , koju dodjeljuje finansijski magazin …

Leave a Reply

Your email address will not be published.