Karel De Buk novi šef bankarske uprave “Deksije”

Dodajte komentar

Belgijska Vlada odlučila je da imenuje poznatog bankara Karela De Buka za predsjednika uprave bankarske grupe “Deksija”, javljaju flamanski mediji.

Nakon nekoliko mjeseci neizvjesnosti vlada premijera Elija Di Rupa odlučila je da na čelo posrnulog belgijskog bankarskog giganta postavi 62-godišnjeg bankara i bivšeg predsjednika bankarske grupe “Fortis”, sada preimenovane u “Ageas”.

Na čelo “Fortisa” De Buk je došao na vrhuncu finansijske krize 2008. godine, kada se ovaj holandsko-belgijski gigant našao pred kolapsom. Uslijedio je raspad “Fortisa” na dva dijela od kojeg je veći preuzela francuska grupacija “BNP Paribas”.

Prije raspada, investiciono-osiguravajući-bankarski konzorcijum “Fortis” bio je dvadeseto najveće preduzeće na svijetu po ostvarenim prihodima.

Belgijska kreditna, štedna i poslovna banka “Deksija”, koja zapošljava više od 30.000 ljudi, a čiji se ulagački kapital procjenjuje na oko 20 milijardi evra, zapala je krajem 2008. godine u veliku krizu, pa su njene akcije na berzi samo u jednom danu izgubile više od dvije trećine vrijednosti.

Idućeg dana bonitetna agencija Mudis spustila je kreditni rejting banke na C- sa negativnim predviđanjem.

Vođstvo banke bilo je prisiljeno da zatraži pomoć od države, a belgijska Vlada je brzo reagovala i uz pomoć Francuske i njenih depozitnih fondova u “Deksiju” je upumpala 6,5 milijardi evra i izdala državnu garanciju kojom pokriva “Deksijine” dugove.

To ipak nije spriječilo pad vrijednosti akcija, a nastavilo se i zaduživanje “Deksije” koje je nakon šest mjeseci iznosilo više od tri milijarde evra, a skoro 80 miliona evra “Deksija” je izgubila kroz piramidalne šeme propalog američkog finansijera Bernarda Medofa.

Taj period obilježio je i vrhunac belgijske političke krize, koja više od godinu i po nije bila u stanju da sastavi vladu, što je onemogućavalo donošenje državnog budžeta.

U spasavanje banke uključila se Evropska komisija i od “Deksije” je zatraženo da se odrekne poslovnih akvizicija u istočnoj Evropi i Turskoj, da prepolovi kreditna dugovanja i do 2014. godine smanji obim za trećinu.

De Buk će početkom sedmice na tom položaju zamijeniti dosadašnjeg šefa uprave Pjera Marijanija.

Izvor: capital.ba

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *