“Ford” povećao profit u Sjevernoj Americi, u Evropi gubici

Američki proizvođač automobila “Ford” (Ford Motor Co) povećao je prodaju vozila u Sjevernoj Americi, dok je istovremeno pretrpio gubitke zbog prodaje u Evropi i povećanja poreza.

Ta kompanija juče je saopštila da je njen prihod ove godine za 45 odsto manji nego 2011. u kojoj je prvo tromješečje bilo njeno najbolje od 1998. godine.

“Ford” je bolje prošao od očekivanja Vol strita i izgledi za budućnost su pozitivni. Kompanija očekuje poboljšanje kasnije ove godine pošto planira povećanje kapaciteta.

“Ford” je u prvom tromjesečju ove godine zaradio 1,4 milijarde dolara, odnosno 35 centa po akciji, dok je prošle godine zaradio 2,5 milijarde evra, odnosno 61 cent po akciji.

Kompanija je saopštila da polovina od tog smanjenja dolazi od plaćanja veće poreske stope, pošto sada plaća porez po stopi od 32,5 odsto umjesto osam odsto prošle godine.

Prihodi “Forda” su pali za dva odsto na 32,4 milijarde dolara. Akcije te kompanije su juče takođe pale za dva odsto ili 18 centa na 11,69 dolara.

“Ford” je na gubitku u Evropi gdje je prodaja opala za 60.000 vozila i u Aziji za 25.000 usljed smanjenja potražnje u Kini. U Sjevernoj Americi “Ford” je zabilježio najveći tromjesečni profit od 2000. Bez odbitka za porez Fordov profit u Sjevernoj Americi je porastao za 17 odsto na 2,1 milijarde dolara.

Izvor: capital.ba

Check Also

Ovo je najskuplji SUV na svijetu (video)

Startna cijena SUV modela Karlmann King iznosi 1,8 miliona dolara, a u zavisnosti od želja …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *