Evro ojačao prema dolaru, oslabio prema jenu

Dodajte komentar

Na valutnim je tržištima prošle sedmice  evro ojačao prema dolaru, koji se našao pod pritiskom zbog slabijeg nego što se očekivalo rasta američke privrede, što je potalo špekulacije o daljnjem labavljenju monetarne politike u SAD-u.

Cijena evra prema dolaru ojačala je prošle sedmice 0,24 odsto, na 1,3252 dolara, a  u odnosu na jen, kurs evra potonuo je 1,35 odsto, na 106,35 jena.

I američka je valuta oslabila prema jenu, pa je cijena dolara pala 1,57 odsto, na 80,25 jena.

Većinu sedmice kurs evra proveo je oko nivoa od 1,32 dolara, da bi znatnije ojačao u petak, kada se američka valuta našla pod pritiskom zbog usporavanja rasta privrede.

Bruto domaći proizvod SAD-a porastao je u prvom tromjesečju 2,2 posto, manje nego u prethodnom kvartalu, kada je ojačao tri odsto, i manje od očekivanih 2,5 odsto.

To je potaklo špekulacije da bi američka centralna banka mogla dodatno popustiti monetarnu politiku kako bi potakla rast privrede.

Tim više što su polovicom sedmice, nakon dvodnevne sjednice, čelnici američke centralne banke poručili da je Fed spreman pokrenuti novi krug kupovina obveznica ako privreda oslabi, a potvrdili su i da kamatne stope vjerojatno neće rasti prije druge polovine 2014. godine.

Zbog toga je cijena evra u petak u jednom trenutku dostigla 1,3270 dolara, najviši nivo u tri sedmice ali  kasnije je ipak pala na 1,3250 dolara.

Nemogućnost jačeg uspona evra posljedica je nesigurnosti u valutu evrozone zbog dužničke krize i klizanja privrede tog bloka u recesiju.

U petak je agencija Standard & Poor’s snizila rejting Španije za dva nivoa, a upozorila je i na rizik sniženja kreditnih rejtinga skoro svih članica evrozone.

Najnoviji sumorni privredni  pokazatelji iz Španije dodatno su istakli ozbiljnost situacije u toj prezaduženoj zemlji, pogođenoj rekordnom nezaposlenošću od 24,4 odsto i padom prometa u maloprodaji 21 mjesec zaredom.

Zbog toga su prinosi na španske 10-godišnje obveznice ponovo skočili iznad šest odsto.

“Pogledate li snižavanje rejtinga Španiji i loše privredne pokazatelje iz te zemlje, situacija se čini prilično sumornom. Evro je ranjiv i zbog toga što slabost nije prisutna samo u glavnim evropskim privredama već u evrozoni u cjelini”, kazao je Jerermy Stretch, valutni strateg u kompaniji CIBC Global Markets.

Oprez ulagača prema evropskoj valuti posljedica je, takođe, zabrinutosti zbog moguće političke nestabilnosti uoči izbora u Francuskoj, Grčkoj i Holandiji.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *